Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Gör ditt eget örtsalt


This post: Make Your Own Herbal Salt "Gör ditt eget örtsalt" was originally uploaded by Tyra Hallsenius Lindhe in the blog 
 #tyra gör #örtsalt från #köksträdgården



ÖRTSALT



Idag har jag gjort färdigt årets första laddning av örtsalt från köksträdgården. Det är alltid lika roligt och inte alls särskilt svårt. Det tar lite tid bara, men det är torkningen och den sköter sig självt. Så här brukar jag göra. Vilka örter använder jag då undrar kanske någon. Det varierar faktiskt rätt mycket, beroende på till vad jag skall använda det till. Jag gör exempelvis ett med vitlök och ett utan. Sedan gör jag ett örtsalt med selleri/libbsticka och ett utan. Detta gör jag för att sellerismaken och vitlöksmaken är så pass speciella så de kan inte alltid få vara med.


1.
 Insamling av örter

Samla dina favorit örter när daggen torkat upp ordentligt. sprid ut den på en bricka, gärna en av korg och ställ den på en solig, varm och luftig plats.

2. 
Torkning

Torka dina örter i 50-60 grader i ugnen, gärna varmluftsugn eller lägg/hägg dem på en varm och luftig plats till de är torra

3.
Malning/blandning

Lägg örterna i en köksmaskinen med kniven monterad och hacka dem fint. Tillsatt salt. Jag själv använder vanligt billigt grovsalt. Hälften av saltblandningen låter jag vara grov, den passar toppenbra till pastavatten etc. Sedan gör jag ett som är mer fint, som passar utmärkt till dressingar och dylikt. Det fina saltet får jag fram antingen av att köra det i en elektrisk ört/kaffekvarn eller så finfördelar jag det i köksmaskinen och sedan siktar det genom en fin sil.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...