Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Kali Mirsch - Chilipeppar

This post "Kali Mirsch - Chilipeppar" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#chilies #eattheheat #kitchengarden #potager #recipes #recept


Otroligt vacker men...

'Kali Mirsch' är inte att leka med!

Peppar heter Kali Mirsch på flera ställen i världen och jag förstår varför den här lilla söta chilin heter 'Kali Mirsch'. Ajajaj, den är inte att leka med, den är het som humhum när den är mogen. 'Kali Mirsch är mogen är den då den har skiftat färg från sin ovanliga och vackra lila färg till djup röd. 

Den är inte en sort man eller i alla fall jag slänger ner i en gryta eller liknande. Den tabben har jag redan gjort då jag lade ner ett gäng hela (tack och lov) i en paella. Den som fick den första fullkomligt exploderade, hon for upp och sprang ut i köket för att hämta filmjölk att dricka. Vi andra klarade oss eftersom vi lätt kunde plocka ut resten av de hela små heta rackarna.

'Kali Mirsch' kommer att bli utmärkt att göra chilisås på, av typ Tabasco/Rocotosås.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...