Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Björnbär - Ett riktigt nyttigt bär

This post "Björnbär - Ett riktigt nyttigt bär" was orignally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager -The Kitchen Garden - La Huerta - L'Orto
#heathfood #antioxidanter #björnbär #blackberries #potager #superfruits


Ett av alla bär jag odlar i köksträdgården är björnbär och i år är det ett riktigt björnbärsår! 
Man tackar och bugar.


Björnbär Rubus


Björnbär är att de livsmedel som innehåller mest antioxidanter och dessa i form av antocyaniner samt c-vitamin, e-vitamin och lykopen. Antioxidanterna har en skyddseffekt i vår kropp, mot snabbare åldrande, hjärt-kärlsjukdomar och även mot viss cancer sägs det. Björnbär har högt näringsinnehåll när det gäller kostfiber, C- K-vitamin, folsyra och en mängd viktiga mineraler. Björnbär är också rik på omega-3 som finns i björnbärets kärnor. Men jag undrar om de stenhårda små kärnorna som björnbären har går de rakt igenom matspjälkningsapparaten utan att man får del av omega-3. Helst skulle man kanske krossa kärnorna för att man skall få nytta av omega-3 eller?
Jag hade ingen aning om att det fanns så otroligt många olika sorters björnbär eller brombär som de kallas i delar av Uppland!
Surbjörnbär (Rubus sulcatus)
Sötbjörnbär (Rubus plicatus)
Taggbjörnbär (Rubus senticosus)
Västerviksbjörnbär (Rubus vestervicensis)
Östgötabjörnbär (Rubus hartmanii)
Orustbjörnbär (Rubus infestus)
Skånebjörnbär (Rubus axillaris)
o.s.v. Se lista här BJÖRNBÄR

Mikronutrienternas fördelning (Källa: Svenska Livsmedelsverket)

Vitaminer

NÄRINGSÄMNE
MÄNGD
A-vitamin
8 μg
Vitamin B1
0.03 mg
Vitamin B2
0.04 mg
Vitamin B3
0.4 mg
Niacinekvivalenter
0.5 mg
Vitamin B6
0.06 mg
Vitamin B9
34 μg
C-vitamin
21 mg
E-vitamin
0.6 mg
Mineraler

NÄRINGSÄMNE
MÄNGD
Fosfor
21 mg
Järn
0.6 mg
Kalcium
32 mg
Kalium
196 mg
Magnesium
23 mg
Natrium
2 mg
Zink
0.3 mg


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...