Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Squash - 'Table Queen' acorn squash

This post "Squash - 'Table Queen' acorn squash" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager.



ODLA SQUASH


Att odla squash och pumpor är både enkelt och roligt. Lättodlat till och med här i Sverige. Man kan förkultivera dem inomhus/växthus cirka en månad före utplantering. Utplanteringen sker när all risk för frost är över, för squash är mycket frostkänsliga. Så några frön på ett par cm djup i en kruka. Squash gillar att ha det riktigt varmt när den skall gro, omkring 25 grader någonting blir bra. Efter cirka en vecka börjar de att tittas opp. Låt nu de växa till sig och spar sedan endast en planta per kruka. Nu kan man sänka temperaturen och ösa på med ljus!
Vid utplantering så plantera plantorna på en liten"kulle". Squashen vill ha varmt, mycket sol och näringsrik jord. Och sedn...MULCH, täckodla alltså, så minskas avdunstningen och du behöver inte vattna så mycket. 


Sommarsquash på bordet i växthuset.

Vintersquash har blivit lite av en passion, de är så vackra,
 goda och håller att lagras hela länga vinter!


Cucurbita pepo 'Table Queen'

Många nyheter blir det till köksträdgården i år och här är en av dem. 'Table Queen' är en så kallad Acorn Squash en liten veckad squash med mörkt grönt tunt skal och ett gult smakrikt fruktkött. Frukterna blir ungefär på ½-1 kilo styck vilket i alla fall jag tycker är en bra storlek. Visst är det kul med alla häftiga, stora vintersquash också med de är ju egentligen för stora. Den här 'TableQueen' kallas ibland också för 'Danish' (vet ej varför) eller 'Des Moines' och det var en fröleverantör i Des Moines som var dem som introducerade 'Table Queen' i USA 1913. Så det här är en gammal kulturarvssort.


'Table Queen' en "acorn", ekollonformad veckad vintersquash


Growing your own food is like printing your own money
 Ha det gott/ TYRA



Bygga-växthus-kurs 11 maj 2014 i samarbete med Studiefrämjandet

This post "Bygga-växthus-kurs - 11 maj 2014" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
KÖKSTRÄDGÅRDEN




Då var det dags igen!

 - För tredje gången arrangeras denna kurs i att Bygga eget växthus. 


I samarbete med Studiefrämjandet 
"Bygga växthus - få värdefulla råd innan du startar"




 Bygga-växthus-kurs - 11 maj




Bygga växthus   Söndagen den 11 maj 10.00–16.00
Kurs nr 11523
Lär dig bygga växthus - till nytta och glädje

Anmälan till denna kurs görs direkt till Studiefrämjandet




Bygga växthus - till nytta och glädje


Utdrag från Studiefrämjandet -Målgrupp:

Kursen vänder sig till dig som är i färd att skaffa ett växthus och som vill få inspiration att bygga ditt eget. Med utgångspunkt från sitt eget ritade växthus, berättar vår lärare om olika faser i själva byggandet men också om saker man bör tänka på innan man placerar ut den i trädgården. Alla är välkomna, ingen tidigare erfarenhet krävs.

Moment/Innehåll:

- Ritning

- Bygglov?
- Växthusets placering, soligt eller halvskugga?
- Storlek på växthuset
- Vad ska man använda växthuset till
- Materialval, t ex glas eller plast?

- Hur bygger man stommen själv, vilka material och verktyg behövs?
- Odlingsätt, direkt i jord eller kruka -för och nackdelar
- Ventilation

- Vatten
- El


 Kursen hålls utomhus i Tyras Trädgård, Engarn, Resarö (SL-buss, Vaxholm 670 från Östra Station).
 Hembakad fika med bröd ingår i kursavgiften. 





tisdag

Frösådd - Gör egna etiketter till dina odlingar

# Frugal Living - This post " Frösådd - Gör egna etiketter till dina odlingar" was originally uploaded by
 Tyra Hallsénius-Lindhe in the blog 


Riggar för Valentinsådden...


Januari är drömmarnas och planeringens tid. Nu skall man inventera sina fröer, planera, drömma och så småningom beställa sina fröer för odlingssäsongen 2014. Så spännande, jag kan knappt hålla mig, men jag får inte sätta igång med den stora sådden förrän den 14 februari, på Alla hjärtans dag. Men då mina vänner går startskottet för Valentinsådden. Mer om den senare

Nu så här i januari gäller det att rigga för Valentinsådden, borden skall på plats, lamporna skall hängas upp, trågen skall tvättas och krukorna skall inventeras och göras i ordning. Allt skall göras färdigt och vara i toppform.

 Etiketter... ja det behövs det massor! Tänk att det har man alltid för lite av och därför här kommer ett litet tips om hur man kan göra sina egna etiketter. Tag gärna och använd vaxat papper och varför inte återvunnet papper till det här. Klipp till etiketter i önskad storlek och gör ett hål i ena hörnet (ett hålslag fungerar toppenbra) och fäst sedan ett snöre i hålet och VOILA färdigt!

Frugal Living / Läs mer - Återvinn dina mjölkpaket - Gör stora etiketter till dina plantor




lördag

Surdegsbröd med syrade morötter och kummin

This post "Surdegsbröd med syrade morötter och kummin" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager





Jovisst, de gillade varandra. Min trötta surdeg fick sig en ordentlig uppiggande partner att "leka med". Jag rörde ihop ett par deciliter av min vanliga surdeg och en deciliter med mjölksyrade morötter, rörde sedan ner 2 dl. grovt rågmjöl och tillsatte cirka 1½ dl ljummet vatten. Gjorde ren kanterna på insidan av burken och ställde den på en varmt plats (ovanpå varmvattenberedaren) och där fick de stå i knappt ett dygn.

Idag bakade jag 2 bröd med den nya pigga surdegen. Kalljästa (12 grader) bröd på rågsikt, vete och grahamsmjöl, generöst kryddat med kummin. Gräddade i het ugn på baksten i cirka 20 minuter vardera. Oj så gott det blev. De mjölksyrade morötterna gjorde verkligen susen!




fredag

Mjölksyrade grönsaker - recept

This post "Mjölksyrade grönsaker - fermented vegetables" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 


Mjölksyrade grönsaker - gott, nyttigt och om du gör dem själv...billigt! 






Att mjölksyra sina grönsaker är både enkelt och gott. Jag är en amatör i ämnet men är ”hooked”, för det är så gott och nyttigt. Kroppen ropar "hej och tack" när jag äter mina syrade grönsaker. Det finns gott om dokumentation om de fördelaktiga hälsoeffekterna med mjölksyrade produkter så som att tarmfloran gynnas och kroppen tar upp mineralämnen på ett bättre sätt. Jag gillar smaken och den otroligt långa hållbarhetstiden på det jag syrar. Jag menar, ta exempelvis morötter, de förlorar snabbt sin spänst och blir rätt tråkiga. De syrade morötterna behåller sin spänst och är krispiga när man tuggar dem. Jag har gjort en hel del olika blandningar men favoriterna är de syrade morötterna och surkålen, de är toppengoda! Så här gör jag mina syrade morötter.



Syrade morötter

Det här behöver du:

 En mandolin/matberedare eller kniv beroende på vilken form du vill ha på morötterna.ex. Skivor/slantar, stavar eller strimlor

1 glasburk eller ett keramik krus (2 liters)
1 liter vatten
1 kg morötter
1 msk senapsfrö
1 bit rengjord och skivad pepparrot
30 g. jodfritt salt

Koka upp vatten och salt och låt saltlagen svalna. Under tiden rengör och ansar du och morötterna och delar dem till önskad form. Lägg morötterna tillsammans med senapsfrö och pepparrot i burken/kruset, rör om och tryck till. Häll över den kalla saltlagen. Tryck ner morötterna ordentligt i saltlagen. Saltlagen skall täcka morötterna helt. Fyll en plastpåse med lämplig vattenmängd, knyt igen och använd den som tyngd på morötterna i glasburken. Sätt på locket på burken eller lägg ett fat på keramik kruset.
Nu skall morötterna stå i rumstemperatur i cirka fjortondagar, därefter förvaras de syrade grönsakerna svalt i matkällare eller i kylskåp. Nu behöver du inte ha plastpåsen kvar i burken.



Syrade morötter kan användas till mycket, ät dem som de är eller använd dem i matlagning. Idag hade jag tänkt använda dem när jag bakar. Jag har en surdeg som inte är så aktiv och jag tänkte se om jag kunde blanda den med mina syrade morötter och se om de ”lajkar” varandra och gör mitt bröd fint och gott. Fortsättning följer…




torsdag

ODLINGSKURS - Frösådd / förkultivering

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog







Då var det då dags att börja planera frösådden för odlingssäsongen 2014.  Söndagen den 16 mars kommer jag hålla en kurs i frösådd/förkultivering, på den här kursen får du många tips och idéer om hur du kan göra för att få friska fina plantor att plantera ut i köksträdgården. Vi kommer att gå igenom en hel del som allt har med frösådd att göra och försöka svara på alla tänkbara vanliga och ovanliga frågor.


Fröval - Vad betyder F1 som står på fröpåsarna? Vad menas med kulturarvssorter? 

Sorttips - Vilka sorter skall man välja?

Jord - Vad är det för skillnad på planteringjord och såjord?

Vatten - när skall jag vattna?

Ljus - Hur mycket ljus behövs?

Omskolning - Vad är det?

Krukor - Vad skall jag välja papper, plast eller terrakotta?

Frösådd - När kan jag så ärtor, bönor, squash etc.?

Avhärdning - Vad menas med det?








Odlingskursen  - Frösådd/förkultivering har kursnummer 14-2

Kursdatum - Söndagen den 16 mars 11.00 -14.30

Pris - 480:-/person - Kaffe och smörgås ingår.

Plats - Tyras Trädgård, Engarns byväg 2, 185 51 Resarö/Vaxholm

Anmälan gör via e-post tilltyra@gmail.com


"Vi är alltid små grupper på mina kurser vilket gör att det finns gott om tid att tillsammans utbyta erfarenheter och diskutera odling på ett lättsamt sätt och givande sätt." Varmt välkommen/ Tyra 

Fler odlingskurser hittar du här 


onsdag

Queensland Blue Squash - Cucurbita maxima

This post "Queensland Blue Squash - Cucurbita maxima" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 




Queensland Blue. 

En gammal australiensisk vintersquash sort. Vackert gråskimrande bladverk och mörkt grönt skal. Queensland Blue har ett orangefärgat kött med nötaktig smak. Ruskigt god att ugnsbaka och gratinera. Även god till puré/mos eller att göra soppa och paj av. Går att lagra länge!

Du kan så vintersquash direkt på friland men då måste jorden vara ordentligt uppvärmd, minst 15 grader. Är det kallare jord så ruttnar de bara bort. Jag drar upp mina vintersquash plantor inomhus . så dina vintersquash frön på cirka 3 cm djupt i krukor med ett par tre frön i varje kruka cirka en månad innan beräknad utplantering. Rootrainern  från Nelson Garden är riktigt bra här då squash har känsliga rötter. Vintersquash plantorna är lite som jag själv är - gillar att ha det ganska varmt och ljust och luftigt omkring mig. Vintersquash plantorna avhärdas successivt och plantera ut när jorden blivit varm och risken för nattfrost är över.

Plantavstånd  50-80cm.
Jord - näringsrik
Växtplats - Full sol



Skörd och torkning squashfrön

This post "Skörd och torkning squash frön" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog



Under hösten och vintern fram till idag, p.g.a. det milda vädret har jag kunnat ha ett helt bord ute på min farstukvist full med vintersquash. Bara som dekoration förstås för det är annars verkligen inte den optimala platsen att lagra sin vintersquash på, det är alldeles för kallt.
Men eftersom min skörd blev så gynnsam så kunde jag lyxa till det med att ta en hel del till dekoration.
Idag tog jag bort allting och tog min vintersquash i en skottkärra och en gigantisk kniv från köket, typ machete och gick ner till min komposteringsstation. Där slaktade jag den skadade vintersquashen och mjölkade dem på fröer.  Resten av squashen hackade jag upp i mindre bitar så att de fortare skall brytas ner i komposten.


 SORTTIPS!

Sorttips på några vintersquash sorter som jag tycker är odlingsvärda.
Samtliga är gamla kulturarvssorter 'Blue Hubbard', 'Kroshka' (Ryssland) och 'Chersonskaya' (Ukraina).


TORKNING AV SQUASHFRÖ

Fröerna tvättade jag noga, torkade dem med en frottéhandduk och har nu spridit ut dem på ett torkgaller. Här får de ligga och eftertorka ordentligt innan de sedan åker ner i fröpåsarna. Små lappar med sorten noterad på ligger på fröerna så att jag förhoppningsvis har rätt namn och beskrivning på dem. Jag måste ju erkänna att jag rör alltid till det…





Happy Gardening Folks!

God fortsättning på det nya odlingsåret!

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 


Igår var jag ute i köksträdgården och plockade en bukett med gröna blad som jag gjorde en enkel liten soppa på. Det var persilja, mangold, grönkål, sallat och lökblast från en purjo. Som bas hade jag misosoppa...mm, behöver jag tillägga att den blev riktigt god. Bra och nyttig lunch för en mycket ringa peng. Senare på kvällen var jag ute igen och plockade sallat och örter till kvällens middag. Är det inte fantastiskt så säg att man på självaste nyårsafton kan gå ut och skörda i köksträdgården.



Idag är det 1 januari och jag har varit ute ett par timmar och jobbat i köksträdgården. Det har ju blåst så otroligt mycket så det behövdes städas lite. Jag tog också och mjölkade en del skadade vintersquash på frön. mer om detta lite senare. Det blev en hel del och resten av vintersquashen som jag har haft till prydnad ute på farstutrappen fick åka på komposten...där träffade jag på en av mina arbetskompisar som jag har ute i köksträdgården. Det var en stor fet och faktiskt riktigt pigg krabat, en daggmask.

Nu vill jag bara önska er alla god fortsättning på 2014 odlingsår!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...