Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Vårfint i växthuset - Papegojtulpaner - Zetas

This post "Vårfint i växthuset - Papegojtulpaner - Zetas" as originally uploaded by Tyra Halsenius in the blogg KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - ORTO
#kryddor #krukor #papegojtulpaner #tulpaner #växthus


Visst är det kul att pynta lite fint så här på vårkanten. Jag hittade dessa fantastiska tulpanerna på min handelsträdgård, jag kunde inte motstå dem helt enkelt. Apropå tulpaner så har jag slutat att ha mina tulpaner inne i huset utan jag har dem utanför dörren på ett bord som jag har där. Där håller de sig toppenbra och jag ser dem hela tiden. En bukett kan faktiskt hålla sig fina i tre veckor där ute. Papegojtulpaner är verkligen pampiga tycker jag, lite dramatiska och kanske som vackrast är de när de börjar bli lite gamla. 

Igår när jag åkte upp från Kungsbacka där jag föreläste om köksträdgården i onsdags (mer om det kommer senare) så svängde jag in till Zetas och lyckades med konststycket att inte förköpa på växter. Jag kom ut med två fröpåsar och några vackra krukor! Är inte det helt otroligt bra gjort eller hur?







Ha en alldeles underbar dag! / Tyra







tisdag

Köksträdgården - Odla bondbönor - Vicia Faba

This article "Köksträdgården - Odla bondbönor - Vicia Faba" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#bondbönor #odlabönor #sorttips #köksträdgården #odladinmat



Odla bondbönor 

Bondbönor är bland det godaste jag odlar i köksträdgården. De är verkligen en delikatess. Antingen att ätas hela eller bara äta bönorna. Just med tanke på hur de äts väljer jag olika sorter. Bönor som har mycket "fluff" i bönskidorna passar sämre till att koka och äta hela, däremot har de ofta större bönor och det är en stor fördel när endast bönorna skall anrättas.




Jag brukar så dessa sorterna:

'Masterpiece Gr. Longpod'
'Hangdown'
'Aquadulce'
'Express' (tidig sort)







Årets "nyheter" i köksträdgården



'Red Epicure' (röda bönor) Betyder Röd finsmakare...typ
'Threefold White' (stora vita platta bönor)
'Crimson Flowered' (crimsonfärgade blommor)
'Dreadnought' (120cm hög gammal sort)
'Green Windsor' (100cm, få bönor i varje och sen sort)



Bondbönan är en ettårig grönsak som odlas i välbalanserad gödslad jord med ett pH på 6,5. Jag gödslar den inte sedan under växtperioden, då den själv fixerar kväve från luften. Dock är jag noga med att den får ordentligt med vatten. Trivs bäst som jag själv gör, trivs bäst på soliga lägen. Det tar cirka 12 veckor från det att du sått fröerna tills det att du kan skörda dina härliga bönor.
Jag sår mina bönor i växthuset nu i slutet av mars för senare utplantering. Jag gör det i s.k. Rootmasters för att få bönorna en riktigt bra start. Detta gör jag förstås för att få en tidig skörd. Samtidigt som jag planterar ut mina små bönplantor så sår jag mellan bönplantorna nya bönor och det för att erhålla en sen skörd också. Blötlägg gärna fröerna över natten innan du sår, inget måste. Men jag gör det med dem som jag planterar ute på frilandet. Bind upp plantorna när de har vuxit till sig.

Sammanfattning odla bönor:

Höjd: cirka 60-120cm, varierar mellan sorterna

Plantavstånd: 15-20cm


Sådjup: 4-5 cm

Groningstemp: 4-6 grader






måndag

Odla jordärtskocka - Helianthus tuberosus

This post "Odla jordärtskocka - Helianthus tuberosus" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#odlajordärtskocka #odladinmat  #köksträdgården  #frånfrötilltallrik


Odla jordärtskocka - Helianthus tuberosus


Det är verkligen lätt och roligt att odla jordärtskockor. Har du inte gjort det tidigare så måste du bara testa. Det är faktiskt det första jag skördar från köksträdgården och bland det sista som jag skördar också. Sent i november brukar jag gräva upp ett gäng. Egentligen är det bara kälen som sätter stopp på när man kan gräva upp sina juveler.
Jordärtskockan som är en nära släkting till solrosen och har man tur och odlar på bra läge så kan man få den att blomma. Jordärtskockan kommer ursprungligen från Amerika. Jordärtskockan som förövrigt är flerårig kom till Sverige i mitten av på 1600-talet någonting och måste ju ha varit en mycket vanlig basföda.
Jordärtskockan trivs i de flesta jordar. Men en mullhaltig sandjord med ett relativt högt pH, där trivs den nog allra bäst. Knölarna sätts tidigt på våren eller på hösten, ungefär på 10 cm djupt med ett avstånd på en dryg fot. När du skall gödsla jordärtskockan så kan du men fördel göra det på sensommaren, hösten. Du kan även tjuvstarta med att plantera den inomhus i en 11x11 kruka så får den en extra tidig start.
Man kan med fördel odla jordärtskockan på komposten! Där trivs den extra bra. Det är en man vid namn Bengt Flärd som jag lärt mig det av.
Jordärtskockorna bör lagras svalt och fuktigt, i stuka eller kanske bäst, låta dem vara i jorden så länge som möjligt.
Jag använder jordärtskockan till soppor, gratänger, risotto och puréer.
Sorter då? Oftast hittar man inga namn på dem men jag odlar en rund vit som heter Helianthus tuberosus ’Bianca’ och en rund rosa som heter ’Lola’. Sedan har jag hittat en nu i på grönsaksavdelningen på ICA som är beige… men namnlös. Den skall jag testa att odla i år.




Sammanfattning - Odla jordärtskocka
Plantera: 10cm djupt
Avstånd: 30cm
Odlingsläge: full sol
Jord: ställer inga hög krav, komposten kanske…
Gödsla: sensommaren 
Förvara: helst i jord

söndag

Köksträdgården - Tomatsådd

This post "Köksträdgården - Tomatsådd 2014" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in th blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
This post "Köksträdgården - Tomatsådd" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
#tomater #tomatsorter #kulturarvssorter #heirloomtomatoes #frösådd #förkultivering


Tomatsorter 2014

From A to Z

Här kommer min lista över vilka tomatsorter som jag sått i år 2014. Det blev 53 sorter blev det i år, tå färre än förra året. De flesta av sorterna finns redan innan under fliken Tomatsorter där många finns beskrivna i ord och bild. Även dessa kommer så småningom hamna där längre fram under säsongen. Senast i augusti då jag skördar alla mina tomater och kan fotografera dem. Åter igen 'Wapsipinicon Peach' blev en riktig favorit! I år har jag höga förväntningar på  några "nyheter" 'Backa' en busktomat, alla TOMÀQUET de penjar sorterna, 'Mei Wei' som Lena Israelsson pratar gott om och sedan 'Soldecki' från SSE. 'Nebraska Wedding', 'Pomodoro di Sorrento', 'Powers'  och 'Fiashetto' blev riktiga höjdare förra året och de är med i år igen. Några som "åkte ut" var bland annat 'Ildi' som jag alltid odlat och faktiskt tycker mycket om, men hoppade över i år. Likaså 'Sungold' kom inte heller med.




Det flesta tomatnamnen har länkar, klicka och läs mer om det är någon som är intressant.


Abraham Lincoln


Berner Rose, Pomodoro Rosa di Berna
Backa (ny busktomat)

Caspian Pink
Cesu Agrie (busktomat)
Costoluto Genovese
Canestrino di Lucca
Costoluto di Fiorentino
Crnkovic
Can Bogunyà (TOMÀQUET de penjar)


Fiashetto


Great White
Jeune Flamme

Kraini Sever (busktomat)


Marglobe
Mei Wei
Mallorqui (TOMÀQUET de penjar)

Piennolo (typ) 
Plum Lemon
Pashino (X)
Petit de Ramaillet (TOMÀQUET de penjar)
Sungella (X)
Soldecki
Saint Miguel de Piura (TOMÀQUET de penja, heter nog inte detta utan kommer därifrån)

Ukranien purple (aka Black Russian)



Zloty Ozarowski (X)



TOMÀQUET de penjar = Tomater att hänglagra. Mycket hållbara. 
Spansk/Katalansk variant på den italienska Piennolo tomaten, D.O.C. skyddad tomat från området kring Vesuvios branter.

(X) = senare sådd

lördag

Köksträdgården - Omskolning av småplantor

This post "Köksträdgården - Omskolning av småplantor" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe 
in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
#striclywild #frånfrötilltallrik #omskolning #köksträdgården #malaberspenat



Då var det dags för omskolning av min frösådd som jag sådde den 14 februari - Valentinsådden. Örter, chili, aubergine, bladamarant, tagetes osv. När plantorna är hanterbara och de första karaktärsbladen visar sig så är det dags att omskola dem till större krukor och ordentlig jord. Storleken kan på de små plantorna varierar kolossalt. Jag menar timjan, oregano och salvia kan man knappt se medans malaberspenatens hjärtblad är jättestora. Litet angenämt men pyssligt jobb med andra ord.





Malaberspenaten är mycket tjockbladig och innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin, järn och kalcium. Används i köket som spenat, inte i sallader tycker jag utan lämpar sig mer till exempelvis wokade rätter. Den här på bilden är den "vita" Malaberspenaten men i år skall jag även testa den röda Basella rubra. Den har en vacker röd färg på skaftet. Malaberspenaten är en perenn grönsak med jag har inte odlat den så. Jag tror inte den klarar sig ute i vårat klimat. Den är mycket snabbväxande så jag ser inte heller någon anledning att husera den ibland medelhavsväxterna i garaget under vintern. Jag sår helt sonika nytt varje år.


Små, små plantor av Salvia

Om Malaberspenaten är "A piece of cake" att omskola så är örterna desto svårare; här får man verkligen hålla tungan rätt i munnen!

NOT AGAIN!

Tänk att man aldrig lär sig. Varje år är det samma visa man sår alldeles för många frön i varje kruka. Sedan säger jag till min själv...

 "Dessutom Tyra - Du behöver inte ha 300 amarantplantor!"

Amaranthus - frösådd



torsdag

Odlingskurs - Pallkrageodling - Container Gardening

This post "Odlingskurs - Pallkrageodling - Container Gardening" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
 #odlingskurser; #pallkrageodling; #container gardening; #vaxholm;  #frånfrötilltallrik


Pallkrageodling en folkrörelse!


 Grundkurs i hur man enkelt sätt kan odla sin egen mat.


 "Från frö till tallrik"





Pallkrageodling & container gardening
 Lördagen 26/4 11.00–14.30 Kurs nr 14-6

Ett lätt och enkelt sätt att odla på, passar för odlare i alla åldrar från barn till seniorer. Jag odlingstips om vad som passar bäst för den aktuelle odlaren och grödan. På kursen går vi igenom odlingåret i köksträdgården utan att fördjupa oss för mycket i det och sedan går vi över till dagen huvudämne Odla i Pallkrage/Container Gardening, jag visar på olika varianter på ”pallkragarna” och tips om jord, växter, gödning och vattning. På kursen serveras kaffe och lite förtäring vilket ingår i kursavgiften. Välkommen ut till givande söndag i min trädgård på Engarn Vaxholm.



 Läs mer om anmälan, plats och pris här ODLINGSKURSER 2014 




Gå med i gruppen KÖKSTRÄDGÅRDEN på FACEBOOK, där får du träffa många fantastiskt kunniga och köksträdgårds intresserade människor.



Lycka är att odla sin egen mat/Tyra




onsdag

Föreläsning Slottsträdgården Ulriksdal - Dagen efter kvällen före



Dagen efter kvällen före...


Det är verkligen ett privilegium att få föreläsa i denna ljuvliga lokal på Slottsträdgården Ulriksdal. Ja, hela stället är rena himmelriket för en odlare. Om det sedan är blommor eller grönsaker man är intresserad av så finns här faktiskt allt. En helt makalös handelsträdgård! Nu hade det inte kommit några utomhus plantor än, men "shopen" bjuder sedvanligt på fantastisk inspiration. I drivhusen har pelargonerna börjat växa till sig och snart så kommer väl alla uteväxter på plats också. Tja... men vi får nog ta oss till tåls några veckor till i alla fall. För tittar man ut genom mitt köksfönster just i skrivandets stund, så faller snön tungt och mycket.

Tack alla ni goda och glada odlare som kom och lyssnade på mig och mina tankar igår. Jag hoppas att jag inspirerade er till att kickstarta våren med att börja odla lite grönsaker, blommor och örter i köksträdgården - Från frö till tallrik.






tisdag

Föreläsning på Ulrikdals Slotträdgård






 18 mars klockan 18.00

Då var det dags igen för mig att ha vårens föreläsning på Ulriksdals Slottsträdgård. Kom och låt dig inspireras!


 "Från frö till tallrik"

Följ med mig under ett år i köksträdgården. Jag kommer prata om växelbruk, mångfald, samodling och mycket annat skönt grönt.








söndag

Kursdag på Engarn - Frösådd och förkultivering

This post "Kursdag på Engarn - Frösådd och förkultivering" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager


Årets första odlingskurs på Engarn
"Frösådd/förkultivering"


Vilket väder Vaxholm bjuder på då! Lite "nippy" men solen strålar från en klarblå himmel och i växthuset är det vindstilla och börjar bli behagligt varmt.




På agendan: Diskussion och svar på en massa frågor, här är några.

Krävs det speciell groningstemperatur? 
Hur lång tid tar det för fröet att gro? 
Hur lång hållbarhet har ett frö? 
Måste jag använda såjord? 
Fröleverantörer, vilka skall jag välja? 
Vilka krukor är bäst?
Hur gör jag egna krukor? 
Vilka fröer ska jag förodla? 
Vad är bredsådd? 
När kan jag sätta igång att så mina frön? 
Vad betyder omskolning? 
När ska jag gödsla? 
När kan växterna flytta ut? 
Förgro potatis - när, var, hur
Sättlök - när, var, hur
Hur avhärdar jag mina småplantor?

Lite information om:

Växelbruk (Kurs - Odla din mat) 
Samodling (Kurs -  Samplantering och täckodling) 
Biodiversitet – Biologisk mångfald 

Allt detta kommer vi att prata om i dag under kursdagen, sedan blir det förstås lite fika i växthuset också.

Vill du veta mer om mina kurser?

Läs mer här: Odlingskurser Engarn, Vaxholm 

Kontakt: tilltyra@gmail.com
Anmälan: odlingskurser@gmail.com

Ha en underbar Söndag/ Tyra



onsdag

Årets trädgårdsprodukt 2014 - Rootmaster

This post "Årets trädgårdsprodukt 2014 - Rootmaster" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog



 ROOTMASTER - "Recyclad" och svensktillverkad = I like!


Jamen är det inte roligt att årets trädgårdsprodukt blev Rootmaster från Nelson Garden! En produkt som är given att användas till köksträdgårdsodling. Jag gillade verkligen deras Rootrainer, den var perfekt till att dra upp bönor och ärtor i. Nu har de kommit med en alldeles egen variant som ser mycket lovande ut. Jag har inte kommit så långt att jag sått mina bönor och ärtor, men nu står de i alla fall redo i väntan på lite varmare tiden. Jag ser en fördel med denna och det är att det inte krävs så mycket jord i den. Sedan att den är "självvattnande" d.v.s. att den har en reservoar där man häller vatten i. Men varför vänta...jag kan ju testa att så mina zinnior i Rootmastern. De tror jag skulle gynnas av att bli uppdrivna i den. De växer ju rakt upp så att säga och buskar inte ut sig. Sedan när de har vuxit till sig kan jag tillföra svag näringslösning direkt i vatten reservoaren...hm vad tror ni?

Jag skrev lite i förra inlägget också om ROOTMASTERN och där lade jag in en länk till en video om dem. Bra och informativ liten film...med musiken, ja den är ingen höjdare :-)





"Motiveringen för minidrivhuset är enkelheten att förodla och den funktionella designen i kombination med ett miljötänkande." 



Text från pressmeddelandet mars 2014:

"Nelson Gardens nya minidrivhus Rootmaster är Årets Trädgårdsprodukt 2014, branschens största produktpris.
Motiveringen lyder: ”Med Rootmaster har Nelson Garden vidareutvecklat den utrustning som gör det enkelt för alla hemmaodlare att få fram egna plantor med en produkt som kan användas om och om igen. Med funktionell design, tillverkad av återvunnen plast och dessutom närproducerad blir Rootmaster till glädje och nytta år efter år.”
  Vid förodling är det A och O att de växande plantorna regelbundet vattnas, och daglig tillsyn är ett måste. Med detta i åtanke har Nelson Garden uppfunnit, och även fått patent på, minidrivhuset Rootmaster.
  I Rootmaster finns en unik självbevattningsfunktion och efter att fröerna har grott går det därför att lämna odlingen att sköta sig själv i upp till fem dagar. De jordfyllda pluggcellerna placeras i ett ventilerat vattenfyllt bottentråg och odlingen hålls därefter fuktig med hjälp av ett bevattningsband. När det behövs fylls sedan vatten på i tråget.
  För att förodlingen ska bli ännu mer lyckosam finns det i pluggcellerna även invändiga spår som leder rötterna nedåt. Detta minskar risken för rotsnurr och ger istället ett friskt och välutvecklat rotsystem hos plantorna. När sticklingarna sedan är redo att planteras om öppnar man helt enkelt pluggcellerna på samma sätt som man öppnar en bok, och detta ger en väldigt skonsam hantering av de ömtåliga plantorna.
  I Rootmaster får 32 plantor plats. Minidrivhuset består av bottentråg, plugghållare med pluggceller samt ett lock, och allt går att diska i maskin. I förpackningen finns även åtta bevattningsband som kan återanvändas. Rootmaster är tillverkad i Sverige av 100 procent återvinningsbart material."



Rootmaster - öppningbart "pluggsystem"



söndag

Frösådd och förkultivering

This post "Frösådd och förkultivering" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 


Frösådd och förkultivering del 2
På Alla hjärtans dag inledde jag odlingssäsongen 2014 med den stora "Valentinsådden"
Nu är det äntligen dags för del två - TOMATER och andra grönsaker.


På Söndag den 16 mars så börjar jag att så mina tomater som jag skall ha i köksträdgården i år odlingssäsongen 2014. Det blir några nyheter eller rättare sagt jag plockar in några favoriter från förr. Är du intresserad av att vara med så håller jag en kurs FRÖSÅDD/Förkultivering mellan klockan 11,00 och 14,30. Nu blir det inte på långa vägar bara tomater som vi kommer att fröså utan det blir en massa annat matnyttigt. Vi gör bland annat fiffiga små papperskrukor till sådden samt riggar en Rootmaster med bönor och ärtor. Jag hoppas att vi kan vara ute i växthuset så ta på varma kläder. Fika ingår. Anmälan till kursdagen gör du på mail, odlingskurser@gmail.com


Mer om kursen hittar du hör ODLINGSKURSER 2014  
Mer om mina tomatsorter hittar du här  TOMATSORTER
Se videon om ROOTMASTER*

*Rootmaster är ett kompakt minidrivhus som gör det möjligt att odla 32 plantor med djupa och välutvecklade rotsystem. Tack vare självbevattningsfunktionen är det enkelt att hålla odlingen fuktig; fyll på vatten i tråget vid behov och låt de späda plantorna spira! Dessutom möjliggörs en skonsam hantering av plantorna tack vare att pluggcellerna går att öppnas upp likt en bok.Rootmaster passar de flesta fröer, såväl stora som små.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...