Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Odla morötter - Daucus carota

This post "Odla morötter  - Daucus carota" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#morötter #odladinmat #tyrasträdgård #samplantering


Odla morötter


Att odla morötter är verkligen kul eller det kanske är så att det är att skörda morötter som är så kul. Precis som med potatis. Det kanske är så bara för att man vet inte riktigt hur bra resultatet av ditt arbete är förrän man sätter grepen i backen och får upp sina primörer. 


Morötter trivs bäst i lätt mullrik, sandblandad jord. Den vill ha soligt läge, som allt annat i köksträdgården :-) Har vi hört det förut? Sådjup 1 cm, här kommer ett tips. Till 4 meters bädd, cirka. Tag en knappt halv hink med sand och blanda ner dina fröer och rör om ordentigt så att morotsfröerna blandas väl med sanden. Gör sedan en fåra i ditt land och fördela sedan sand/morotsfröblandingen i fåran täck sedan med lie jord. Det tar ett par veckor innan fröerna grott och den lilla morotsplantan tillar opp. Gallra till 4 cm mellanrum mellan olantorna. Morötter är inte näringskrävande.

Dessa tre odlar jag just nu:

1. Daucus carota var. sativa 'Chantenay 2 Red Cored' Seedaholic
2. Daucus sativa 'Dragon' SSE
3. Daucus sativa 'Danver's Carrot' SSE





Samplantera gärna morötter med tomater och lök! Är du intresserad av att veta mer om samodling/samplantering så håller jag kurser i ämnet. I år är det den 17 maj. Läs mer här Samplantering/samodling odlingskurs i Vaxholm






tisdag

Våren mest intressanta odlingskurs? - KURS - SAMPLANTERA/SAMODLA & TÄCKODLA

This post "Våren mest intressanta odlingskurs?" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN, The Kitchen Garden, Le Jardin Potager, L'Orto


Kurs nr 14-7 Lördagen den 17 maj 11.00-14.30 Anmälan gör via e-post odlingskurser@gmail.com Odla på ekologiskt vis. Få en frisk och lättskött trädgård med hjälp av samplantering och täckodling. Ett sätt att få en friskare och mer intressant köksträdgård

MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD

KURS - SAMPLANTERA/SAMODLA & TÄCKODLA

Kanske den mest intressanta kursen av alla tycker jag. I alla fall är det något som står mig varmt om hjärtat. Att samodla olika grödor: grönsaker, örter, kryddor och blommor är att på ett hållbart sett få att få en frisk, intressant och produktiv köksträdgård. Täckodlar man sedan också så blir det ännu bättre.

KURSEN den 17 maj kommer att handla om vilka växter vi kan välja att samplantera och hur.





Anmäl dig via e-post på odlingskurser@gmail.com
Kursen kostar 480:- inkl. fika och smörgås
Kurs avgiften faktureras
Adress: Engarns byväg 2, 185 51 Vaxholm
Buss 670 från Tekniska högskolan (35 min.)





måndag

Bananflugor - So long, farewell, goodbye, auf wiedersehen...

This post" Bananflugor - So long, farewell, goodbye, auf wiedersehen..." was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#bananflugor, #Drosophila, #skadedjursbekämpning #soundofmusic,  #daggflugor


So long, farewell, goodbye, auf wiedersehen...


Denna bara måste testas. Tänk om den även skulle funka på sorgmyggor, vilken hit det skulle vara.

Dessa kallar ibland fruktsflugor vilket de inte är även fast de gillar att vara vid frukt. Och de är definitivt inte blomflugor som de helt felaktigt brukar kallas. Förväxla den inte med blomflugan för den är ett riktigt bra nyttodjur i köksträdgården och dem skall man värna om. Blomflugan en god pollinerare vars larver bland annat äter bladlöss, vissa äter även spinnkvalster!




"Nelson Gardens nya uppfinning, en bananflugefälla, gör tillvaron för alla små bananflugor minst sagt tuff. Med hjälp av en enkel miniburk, ett limark och en stunds tålamod, så kan fruktfatet snart få vara ifred. 
Under sensommaren brukar de dyka upp, de så envisa och svåråtkomliga bananflugorna som får vilket fruktfat som helst att kännas mindre lockande. Har de små skadedjuren väl tagit sig in, kan det ta månader innan de är borta. Minsta lilla matsmula som lämnas framme gör att det snart sitter en svärm bananflugor och äter. Lägg sedan till att bananflugan förökar sig väldigt snabbt så är det inte konstigt att man vill ha bort dem.
  Att vi har med en kändissläkt att göra spelar förmodligen ingen roll för den som besväras. Kul att veta kring detta med bananflugor och deras kändisskap är att arten rent tekniskt sett var de första djuren i rymden när amerikanarna 1946 sköt upp bananflugor i V2-raketer. Detta för att använda dem i vetenskapliga studier.
  För att få bukt på dessa oinbjudna gäster har Nelson Garden tagit fram en smart liten bananflugefälla som fångar den cirka 2 mm lilla flugan på två sätt. Dels genom att flugorna fastnar på lockets limark, dels genom att de drunknar i den vätska som burken har fyllts med.
  Ingredienserna till vätskan hittar du i skafferiet och består av en blandning av rödvin, vinäger, honung och några droppar diskmedel. Limarket fästs sedan över locket där de små skadedjuren fastnar alternativt drunknar i vätskan. Och med lite tålamod så är snart bananflugorna borta."



Var det någon som började sjunga?  So long, farewell, goodbye, auf wiedersehen...

söndag

Kruksallat

Trädgårdsrapport från min telefon

Dagens bild

KRUKSALLAT

Jag älskar verkligen att odla sallat, speciellt i krukor. 
Så här tycker jag att en riktig kruksallat skall se ut!


lördag

Rabarber i KÖKSTRÄDGÅRDEN

This post "Rabarber i KÖKSTRÄDGÅRDEN" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - L'Orto 
 #rabarber, #köksträdgården, #odladinmat, #odla, #rhubarbforcer


Rabarber - Rabarberklocka


Äntligen är den härliga Rabarbertiden här. Först blir det till att njuta av de allra spädaste rabarberstjälkarna från rabarberna som vuxit till sig under min rabarberklocka. Denna lilla juvel i trädgården, en födelsedagspresent från min kära dotter. Handdrejad rabarberklocka gjord av en keramiker från Lövstabruk. Visst är det snygg, tänker jag med ett leende på läpparna. Det är första gången som den används och jag är mycket nöjd med smaken på rabarberna. Dessa rabarber kommer med all säkerhet inte nå köksregionerna, jag tror att trädgårdsmästaren kommer njuta av dem direkt i trädgården.




Mer om rabarber...


# rabarbermarmelad Jordgubb och rabarber marmelad



fredag

Ärtor och bönor i Köksträdgården

This post "Ärtor och bönor i Köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#bönor #ärtor #frösådd #odladinmat #frånfrötilltallrik


 Sådd av ärtor och bönor i växthuset


Än är det på tok för kallt i jorden för att så ärtor och bönor, med undantag för bondbönor förstås. Bondbönorna kan man faktiskt redan nu så på friland. Alla andra bönor och även ärtorna vill ha varmare i jorden när det är dags för sådd, så det blir att vänta en stund till med det. Men det finns ju inget som hindrar att man förkultiverar den inomhus eller som jag gör så dem i Rootmasters i växthuset. Då får de en riktigt fin start och jag kan skörda ärtor lite tidigare. Ärtor har känsligt rotsystem, men i Rootmastern verkar de stortrivas.




Vilka fantastiska dagar vi haft den senaste tiden, hela påsken var ju sagolikt vacker och behaglig. Det är precis vad vi alla i Sveriges avlånga behöver nu. Sol och värme. I växthuset är det nu extra behagligt alldeles varmt och vindstilla...That's the way I like it!




/Tyra

lördag

NO DIG ABUNDANCE - Charles Dowding

This post "NO DIG ABUNDANCE - Charles Dowding" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - L'Orto



En av mina favoriter är Charles Dowding, en fantastisk trädgårdsmästare som gör precis som jag gör. Det vill säga sliter inte direkt på spaden. 
- No Dig Gardening.


ENJOY!/ Tyra




torsdag

Onsala - NÄSSELSHOT

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#nässlor #rawfood #brännässla #superfood #nettles



Onsala - NÄSSELSHOT  



Nu är det snart 
dags att skörda de första nässlorna. Här kommer ett recept på en god, välgörande och nyttig nässelshot! Detta receptet som jag fick av fru Ringdahl innehöll även 1 dl kirskål i sin orginalvariant. Det måste testas det också. Men det här lilla "shotten" enligt receptet nedan fick jag smaka när jag var nere och höll föredrag i Onsala (Kungsbacka Trädgårdsvänner) och jag har faktiskt drömt om den sedan dess. Nåja nu är det bara någon vecka kvar tills det att jag kan börja skörda mina brännässlor.

1 dl färska nässelblad 
1 dl vatten 
1 tsk honung
1–2 msk citronsaft
½ tsk färsk, riven ingefära


Plocka unga nässlor -"De bränns inte" enligt en man som jag träffade i Vingåker igår. 
Jag vet inte vad jag skall tro om det. 

Rensa och skölj nässlorna och ta bort skräp och grova stjälkar. Lägg alla ingredienserna i mixer, eller använd mixerstav. Mixa så att örterna finfördelas. Häll vätskan genom en sil, och smaksätt med citron och honung. Drick och njut av den färsk eller frys in och ta fram under vintern mörka dagar; då vi verklig behöver en vitaminshot.

Nässelshot - Fru Hedberg som tillagat den delikata drinken och Fru Ringdahl som skickade mig receptet. Thank you girls!




Cheers/ Tyra



Pilkurs den 4 maj - Pilstaket och växtstöd


ODLINGSKURSER 2014


Pilkurs den 4 maj - Pilstaket och växtstöd






Kurs nr 14-3 Söndagen den 4 maj 11.00-14.30 
Anmälan gör via e-post odlingskurser@gmail.com



Bygg ett pilstaket till din köksträdgård.


Ett pilstaket kan både vara vackert och bra. Det kan vara bra för att få ett bättre odlingsklimat och ovärderligt för att kunna hålla vilt borta. Den 4 maj håller jag kurs i Tyras Trädgård, Resarö, Vaxholm. Jag går igenom och visar hur jag byggde mitt pilstaket. Det blir praktiskt arbete och en skriftlig instruktion kommer med hur du kan göre ett eget pilstaket. Jag visar på ett par olika designvarianter. Vi tillverkar också ett lågt kantstöd och enkla växtstöd.

ODLINGSKURSER 2015


Pilkurs den 3 maj - Pilstaket och växtstöd
Anmäl dig redan idag!



Välkommen/ Tyra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...