Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Odla din mat - från frö till tallrik

This post "Odla din mat - från frö till tallrik" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager - The Kitchen Garden - La Huerta
#NoWorkGardening #NoTill #NoDig #OdlaDinMatFrån #FrånFröTillTallrik #TyrasGarden #odlingskurser #vaxholm



"Odla din mat - från frö till tallrik"TYRA


Odlingsäsongen står vid dörren och vi alla som vill odla vår mat står och hoppar på trappen och vill ut och sätta fart. Det kliar i våra gröna fingrar! Några av er kanske redan börjat så smått med frösådd inomhus. Nu kommer några råd till er kära läsare. 
Odling skall vara kul. Så här kommer några tips för en lyckad odlingssäsong.






Gör så här...




Arbeta inte ihjäl dig!
Alla kan odla och odling skall vara kul

  •  Ställ undan spaden! No-Dig Gardening
  •  Lär dig att TÄCKODLA
  •  Lär dig att vattna mindre
  •  Lär dig att gödsla mindre
  •  Läs dig att slippa rensa ogräs


De här sista punkterna är något jag verkligen brinner för. Jag håller som ni kanske redan vet odlingskurser i köksträdgårdsodling och Täckodlingskursen tycker jag alla som gillar att odla sin mat till husbehov borde gå om de inte redan behärskar tekniken.

Ställa undan spaden! No-dig Gardening! Vad menar jag undrar ni säkert? Jo, jag menar allvar och berättar gärna mer om min odlingsfilosofi. 

Täckodlingskurserna hålls ute i Vaxholm, 35 med  SL-buss från Stockholm.

eller Kurs nr 15-8 tisd. 9 juni 18.00-21.00 (fullbokad*)



*Det kanske blir fler tillfällen men dessa är som är bestämda till dags datum./ Tyra






tisdag

Evighetstomater - Tomatsidan uppdaterad

This post "Evighetstomater - Tomatsidan uppdaterad" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#tomatoes #tomatsorter #GrowYourFood #OdlaDinMat #My GreenKitchen #HangingTomatoes



"EVIGHETSTOMATER" eller vad skall man kalla dem för?

Januari månad börjar gå mot sitt slut men tomater finns det fortfarande att hämta till köket. Vilken lycka och vilket privilegium! Tja, så är det när man är odlare...




En liten anmärkningsvärt bra tomat, en "evighetstomat". Perfekt komplement till de s.k. vanliga sorterna. Fantastisk produktiv och hållbarheten är enastående. Jag måste i ärlighetens namn säga att den i smaken inte till tillnärmelsevis är lika fin som de tomater jag skördar ute i min potager under sensommaren. Men vilken lycka att i januari få skörda egna tomater till matlagningen. Dessa hänger där de hängt sedan i oktober...på spjället invid min kakelugn. Tomaten såddes den 18 mars och hängdes in när första frosten annalkande.





GILLA Tyras Trädgård/ Tyras Garden - A Kitchen Garden  FACEBOOK!




PONDEROSA, Gourmetgaraget  "En högväxande sort från Syditalien. Tomaterna är runda, gyllengula på utsidan och rödgula inuti. 

Mycket mycket produktiva plantor. För sallader och olika fiskrätter men även på pizza och för passata! 

Ponderosa kallas ofta för pomodoro eterni  eller da appendere (evighetsomater) eftersom de är enormt hållbara och används ofta hängandes i en piennolo eller snöre för konsumtion under de månader man inte kan skörda färska tomater.
Agriturismo Le Stanzie i Apulien har blivit kända för just sina gula tomatklasar och här i taken hänger massor av Ponderosa. "

måndag

Odlingskurser 2015

This post "Odlingskurser 2015" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Linde in the blog 
#odlingskurser #odladinmat #odla #KurseriOdling #TyraOdla #TyrasTrädgård #potager Engarn #Vaxholm






Läs mer om alla nyheter, det stora kursutbudet, hela nio olika odlingsrelaterade ämnen att välja på.
Under 2015 erbjuds också en helt ny möjlighet till att kombinera och bygga sin alldeles egna "KOMBIKURS". En kombinationskurs i odling och allt som hör det till.

 Läs mer här på sidan ODLINGSKURSER











söndag

Puckat och klart från My Green Kitchen

This post "Puckat och klart från My Green Kitchen" was originally uploded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#HealthyLiving #MyGreenKitchen #Superfood #Köksträdgården #TyrasGarden #Herbs #GrowYourFood #OdlaDinMat #detox #RawFood



Puckat och klart!

Jag är ingen "frysmänniska" men att bevara sommarens alla sköna gröna blad på det här sättet tycker jag är helt suveränt! 


Gröna puckar sprängfyllda med nyttigheter

Recept - Så här gör jag...
Ingredienser: Gröna bladgrönsaker, kål, örter, nässlor och annat gott ogräs från köksträdgården
samt ekologiska citroner och ingefära.


Ingredienser: Gröna bladgrönsaker, kål, örter, nässlor och annat gott ogräs.


Under sommaren och hösten samlar jag en massa goda frodiga blad och tar med dem in till köket för att bevara dem till vinterns många och långa månader. 
Tillsammans med ekologiska citroner, ingefära och lite vatten kör jag sedan dem i min blender. Sedan häller jag upp min gröna något tjocka och koncentrerade grönsaksjuice i små "pastejformar" och ställer dem i frysen.

Väl frysta tar jag ut dem ur formarna så att de är redo för nästa laddning med sköna, gröna blad. Puckarna som nu är perfekt styckefrysta vakuumpackar jag sedan sex och sex så att de håller sig fina hela vintern, alternativt kan man säkert bara lägga dem i en lite tjockare fryspåse. Huvudsaken är att man gör så att de inte får frostskador under frysförvaringen.

Med lätthet kan jag nu ta fram mina puckar, små bitar av "köksträdgården" och sommaren och göra mina dagliga hälsodrinkar. 








TYRA






lördag

Planering av köksträdgården

 This post "Planering av köksträdgården - Planning the Kitchen Garden was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#GardenPlans #KitchenGarden #Potager #odlingsåret #ÅretiKöksträdgården #trädgårdsritning #trädgårdsdesign #gardendesign #ritningar #sustainablegardening


Planeringen av odlingsåret fortsätter...


Varje år redigerar jag min skiss över köksträdgården eller i alla fall delar av den. Den verkliga köksträdgården är tre gånger större än skissen nedan och det verkar som att den växer för varje år. Det är alltid en bit av gräsmattan som får ge vika för riktig odling! Jag brukar citera Michelle Obama "Dig up your lawn and grow your own food", något i den stilen uppmanade hon det amerikanska folket att göra. Att odla sin mat är verkligen en folkrörelse. Kanske är det de oroliga och något dåliga tiderna som bidragit till detta eller så bara känner vi bara att vi vill ha ren, god egenodlad mat på våra tallrikar.
Eftersom att jag täckodlar och samplanterar alla mina bäddar och friland i min potager så blir planering/växtföljd etc. bara lättare och lättare för varje år. Det här med växtföljd då? kanske någon undrar. Tja jag har mina knep, iI maj och juni håller jag kurs här ute i Vaxholm om just "Samodling och täckodling". Är du intresserad så kika in och läs mer under fliken ODLINGSKURSER. (Till Vaxholm kommer man enkelt med kommunal buss 670, 35 minuter från Tekniska högskolan.)



KÖKSTRÄDGÅRDEN -Le Jardin Potager - The Kitchen Garden - La Huerta 2015
Storleken på min potager är cirka 400 kvm och skissen är på cirka en tredjedel av den totala odlingsytan.



GILLA Tyras Trädgård/ Tyras Garden på FACEBOOK



TYRA




torsdag

Tidig sådd av gröna blad

This post "Tidig sådd av gröna blad" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#GreenLeaves #Lettuce #AllTheYearAroundSeeds #FourSeasonGardening #FourSeasonHarvest #WinterVegetables
 #EliotColeman #CharlesDowding #LittleGem #PeterJ.Hatch #Arichspotofearth #kulturarvssorter


 Tidiga sorter att odla under senvintern.

Frösådd 2015 

Planeringen har börjat, skisser över 2015 år köksträdgård har börjat ta form. Det kommer att hända rysligt mycket i köksträdgården i år. Det absolut mest fantastiska kommer att bli biodlingen. Mer om den sedan. Men i april tror jag mina nya vänner och pollinerare är på plats i köksträdgården i Tyras Trädgård. Men nu tillbaka till dagen ämne...

Första fröbeställningen är lagd!

Sorter för sådd redan i februari, och detta innan den stora Valentinsådden 14/2. De flesta av dessa sorterna har testats att så i så låga temperaturer som ner till 5 grader. Jag kommer att hålla mig till cirka 12-15 grader. 

Tidiga sorter - kollage av småbilder från nätet. Marshalls 



SORTER

Sallat:


Spenat:


Mer gröna blad...



Winter Density och Tennis Ball är två riktigt härdiga sallatsorter. De odlades redan i Thomas Jefferson's Revolutioary Garden at Monticello. En fantastisk bok som handlar om just den trädgården och vad som odlades där är "A Rich Spot of Earth" av Peter J. Hatch, rekommenderas!

Andra böcker som jag kan rekommendera om du vill prova att förlänga odlingssäsongen är Charles Dowdings - Winter Vegetables och sedan Four Season Havest av Eliot Coleman.





TYRA





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...