Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Samodling - 10 av mina favorit "kombos" i köksträdgården

This post "Samodling - 10 av mina favorit kombos"  i köksträdgården was originally uploaded by 
Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#companionplanting #potager #vegetablegarden #kitchengarden #samodling #samplantering #växtskydd #örter 


10 av mina favorit kombinationer av växter, örter och grönsaker 

Jag har under mitt yrkesverksamma liv arbetat efter...

"Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen skall utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet."

 Detta gör jag också som odlare!

Och visst är vetenskap viktigt, men just med samodlingstekniken så finns det inte så mycket vetenskap att luta sig mot. Visst finns det en hel del om man letar runt lite,men här är det beprövad erfarenhet som är det viktiga. Vissa säger si och andra säger så, somliga hävdar si och andra så. Det beror säkert på vad, var och hur de odlar, olika omständigheter med andra ord.


Trial and error! 


Läs, testa och se hur det fungerar hos dig och NOTERA, skriv upp dina kombinationer. vilka som passar bra ihop hos dig. Notera också vad som inte var bra!


10 kombinationer, värda att testa!


Den mest klassiska trion av alla börjar vi med.

Three sisters – majs, bönor och squash

Fler exempel:

Potatis och bondbönor
Tomater, persilja och petunior
Tomater, basilika och tagetes
Kål och aromatiska örter
Kål och ringblomma
Kål, sallat och pensée
Lök, morot och tagetes
Lök, morot och ringblomma
Lök och betor
Lök och spenat


Varje år håller jag kurser i detta ämne och i år blev det två. Är du intresserad kan du läsa om kurstillfällena här ODLINGSKURSER eller skriv en rad  till odlingskurser@gmail.com och anmäl ditt intresse för en kurs så återkommer jag när det kommer en ny kurs i ämnet.

Den här bilden ovan är från dagens odlingskurs i Täckodling och samplantering.


Lycka till / TYRA











tisdag

Samodling och täckodling

This post "Samodling och täckodling (Companion planting and mulching" was originally uploaded by Tyra Hallsenius Lindhe in the blog 
#companionplanting #mulch #odlingskuser #täckodling #samodling #samplantering #vaxholm #tyrasträdgård #odladinmat #potager


SAMODLING OCH TÄCKODLING

Det här är någonting som verkligen står mig varmt om hjärtat. Jag tror det är för att det känns så otroligt rätt. Med de här odlingsteknikerna bygger jag upp min jord "Jag odlar min jord!" Resultatet blir en frisk och vansinnigt intressant och prunkande köksträdgård med en grundläggande biologisk mångfald där jag bjudit in många arter både från flora och fauna. 


Kål, Dahlia och gräslök - samodling av blommor, grönsaker och örter

Då är det dags för kanske den mest viktiga och intressanta kursen i programmet nämligen "Samodling och täckodling". En odlingsteknik som har visat sig passa köksträdgårdsodlingen utmärkt. Jag har två olika kursdagar med detta temat och det finns två platser kvar till på söndag den 10/5 och nästa kursdag är full. Men skicka in en intresseanmälan så meddelar jag om det blir fler under säsongen. Välkommen ut till en intressant odlingskurs - träffa likasinnade, utbyt erfarenheter och låt dig inspireras! Anmäl ditt intresse för eventuellt fler kurser i ämnet "Samodling och täckodling" på odlingskurser@gmail.com

Fördelar med täckodling och samodling

v Täckodla för att gynna mikrolivet i jorden v Mindre grävning
v Minska avdunstningen från jorden, du behöver inte vattna så ofta
v Minska ogräsen v Minska gödselbehovet v Förbättra jordstrukturen

v Rätta till pH-värdet i din trädgård med hjälp av täckodling
v Samodling lockar till sig pollinerare och andra nyttodjur till köksträdgården 
v Öka den biologiska mångfalden och göra köksträdgården mer levande och intressant med hjälp av samodling...och så vidare

/ Välkommen i det gröna -TYRA



fredag

Basilika

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#basil #basilika #potager #herbs #OcimumBasilicum 


Basilika, vatten och skadedjur


Då var det dags att trimma basilikorna. Varje år odlar jag en massa underbara basilikor. Allt från den så användbara och milda och vanliga 'Genovese' till de riktigt mörka vackra 'New Guinea', däremellan har vi de som har variegerade blad som den på bilden. I år blev de riktigt hårt frisserade och det bara för att jag fått in ohyra i mina odlingar. De kom med rosmarin och timjan som jag köpt hos en av de stora växtkedjorna. Jag skall aldrig göra det igen! Fasiken vad arg och besviken jag är på kvalitén. Man skall gå till en riktig handelsträdgård eller dra upp allt själv. Halva mängden av chili och paprika plantorna är också angripna.

Jag tog i alla fall fram mitt lilla makroobjektiv och fotade de små liven, det var ju rätt kul. Sedan blev det en bild på vattendroppen också, tänkt att vatten alltid är kul att fota.



Här är sorterna jag odlar i år.

BASILIKA

Ocimum Basilicum 'Christmas'
Ocimum Basilicum 'Genovese'
Ocimum Basilicum Mortons 'New Guinea'
Ocimum Basilicum 'Violetto Aromatico'
Ocimum Basilicum 'Round Midnight'
Ocimum Basilicum 'Malinovy Muskat'
Ocimum Basilicum 'Vkus Koritsy'
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...