Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Julklappstips till någon med gröna fingrar

This post was originally uploaded by Tyra H. Linde in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #odlingskurser #odladinmat #odla #KurseriOdling #TyraOdla #TyrasTrädgård #potager Engarn #Vaxholm



Julklappstips!
Bästa presenten till någon du tycker om eller kanske till dig själv. 


Välkommen till Mångfaldens köksträdgård - Tyras Trädgård, Engarn. Vaxholm. 
Endast 35 min med buss från huvudstaden. Brygga och parkering finns till de som kommer med båt eller bil.

Under hela året arrangerar jag odlingskurser samt trädgårdsrelaterade kurser så som "Pilarbeten i trädgården" och "Bygga växthus" kurser. Välkommen ut till sköna Engarn på en kurs och njut av vacker natur, något ätbart och inte minst träffa trevliga trädgårdsmänniskor!

Alla mina kurser är med cirka 8 deltagare och det för att man verkligen skall få ut så mycket som möjligt av kursdagen. Jag skräddarsyr ofta också kurser, det kan vara en helt privat för en person eller en grupp upp till 10 personer. Guidad visning av min potager och växthus för grupper om max 15 personer. 

Mer finns att läsa inne på ODLINGSKURSER


Pallkrageodling, en härlig blandning av egenhändigt byggda med speciella mått samt odlingsbänkar från Nelson Garden och Hasselfors Garden


Välkomna/ Tyra

tisdag

"Beauty is in the eye of the beholder"

 This post "Beauty is in the eye of the beholder" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the kitchen garden blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #tomato #heirloom #Andalucia #Espana #TyrasGarden 


Some Call me Ugly!
Noga utvald för 2016 odlingssäsong

"Beauty is in the eye of the beholder" Det vill säga uppfattning av vad som är vackert är högst personligt. Jag tycker den här spanska RAF - tomaten från Andalusien är enastående vacker, röd med gröna skuldror, stor och svagt veckad. Påminner lite om mina favorittomater de italienska 'Pantano' och 'Pomodoro di Sorrento'. Läs mer om dessa tomatsorter här. Det finns även klara likheter med den här tomaten och Costoluto tomaterna.




"Man kan säga att RAF-tomaterna har utseendet emot sig. Till och med som mogna är de mycket grönare än andra tomater, och efter några dagar kan de bli lite mjuka. Det betyder dock inte att de blivit dåliga, och det har heller ingen betydelse för smaken.

Namnet har tack och lov inget samband med gamla terroristgrupper, utan står för "Resistante A Fusarium 0". Fusarium är en slags jordsvamp.

RAF-sorten är ingen hybrid. Den är alltså inte framtagen för att kunna hålla längre på butikshyllan. Den är en traditionell, spansk tomat med fantastisk smak.

Den enda nackdelen med RAF-tomaterna är att när man väl smakat dem, så smakar alla andra tomater vattnigt..."  Årstiderna

De finns de som anser att de bästa tomaterna kommer från området omkring Nijar. Det ligger nära nationalparken Cabo del Gata Almeria, Andalusien.
Vattnet i området har bland annat högre saltinnehåll, vilket bidrar till tomaternas intensiva smak. Just det med salthalten sägs också vara en av förklaringarna till att de italienska Piennolo tomaterna är så fantastiskt goda.

Den här tomaten kommer jag definitivt prova på att odla i min köksträdgård kommande odlingssäsong! Nu återstår det att se om den smakar lika gott när den inte har medelhavets vindar som smeker dem...spännande


Tomatfrö. Ta frö från tomater - Så här gör du


onsdag

Pumpa - ett ynka litet frö...

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the kitchen garden blog


Pumpa recept

Halloween är över och pumpan som jag haft som höstdekoration på trappen är nu dags att angripa. Den är enorm! Tänk att ett lite ynka frö kan ge mig en sådan här fantastisk pumpa och så otroligt mycket mat!
Jag tänker göra pumpa puré av det mesta av den här pumpan. Jag väljer då att göra den okryddad, och det bara för att jag skall kunna använda den till en massa olika recept, både söta och kryddade recept.

Pumpan innehåller rysligt lite kalorier men gott om A vitamin, folat, C vitamin och kalium! 100 gram pumpa ger oss hela 17% av dagsbehovet av just kalium.

Recept Pumpapuré
En okryddad pumpapuré med neutral smal


Tvätta och skölj pumpan under rinnande vatten


Skär den i grova bitar och lägg dem i en långpanna gärna med skalsidan neråt på plåten för att undvika att fruktköttet blir brunt. Ingen olja behövs.
Varmluftsugn är bra till detta, jag får in tre plåtar samtidigt, använder matfolie över pumpan på den översta plåten så att inte de blir brända och det fungerar utmärkt. Sätt ugnen och sätt in plåtarna direkt, 175 grader, bakas i en knapp timme eller tills fruktköttet är mjukt.


skär av skalet och kasta det. Lägg allt fruktkött i en kastrull och mosa fruktköttet till puré med hjälp av en stavmixer. Häll  upp pumpapurén i rena varma burkar och konservera enligt anvisningarna till dina burkar. 


Lycka till!

och hur man odlar pumpa här


Nu finns schemat över 2016 års odlingskurser uppe.
Läs mer om odlingskurserna här.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...