Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Mot odlingsår 2016 - Gott Nytt År alla odlare!





Det här året som gått kan man väl inte säga var ett fantastiskt odlingsår, men inte heller uselt. Det har varit lite kämpigt, lite motgångar o.s.v. MEN som vanligt alldeles, alldeles underbart! Det är ett privilegium att få vara odlare, det är hela den fantastiska processen som är oslagbar...från frö till tallrik.

Det var första året som jag hade biodling i mångfaldens köksträdgård och det har varit fantastiskt roligt och givande. Detta trots att det tydligen var det sämsta "honungsåret" i mannaminne. Jag själv njöt varje minut av sällskapet med mina bin, och de verkar gilla mig och min trädgård. Jag blev förstås stungen två gånger men det sved bara till lite och sedan var det bra med det. När jag sedan fick skörda dryga nio kilo honung så vart jag riktigt glad och kände mig rik! Egen honung, helt makalöst.

Kurserna i köksträdgårdsodling var som alltid supertrevliga, ja, det är faktiskt så. Det är fantastiskt roligt och lärorikt att få träffa så många underbara trädgårdsmänniskor. Det har varit många olika teman, allt ifrån olika odlingstekniker till att göra bruksföremål med pil. Även 2016 kommer jag arrangera odlingskurser och mer om dessa hittar du här. ODLINGSKURSER

Önskar er alla ett riktigt
 Gott Nytt Odlingsår!

Tyra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...