Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Odla efter månen? Kan det vara något?

 This post "Odla efter månen? Kan det vara något?" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Linde in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #odlingskurser #odladinmat #odla #odlingskurser #TyraOdla #TyrasTrädgård #potager #Engarn #Vaxholm #lunarplanting  #moonplanting #hibernation


 Inget är som väntans tider!






VAD finns att göra i köksträdgården just nu?… inte mycket inte.



Lämplig tid kanske för att städa lite i köksträdgården om det är barmark, kanske ta ett nappatag i växthuset eller organisera och inventera fröpåsarna kanske? 

Jag sitter och läser om att odla efter månen och läser om de olika sätten att se på det hela. Dels har vi den enklare och för mig mer begripliga synodiska måncykeln (29,5 dagar) men fyra "kvarter". Nymåne, tilltagande måne, fullmåne och avtagande måne. 

Första kvarteret: Från mörk måne till halvmåne (waxing)
Andra kvarteret: Från halvmåne till fullmåne (waxing)
Tredje kvarteret: Från fullmåne till halvmåne (waning)
Fjärde kvarteret: Från halvmåne till mörk måne (waning)

Sedan finns det också den biodynamiska teorin som Rudolf Steiner utvecklade 1924. En betydligt mer invecklad teori och metod där hänsyn tas till alla de olika stjärntecknen, månen, Venus samt Saturnus och dess lägen i förhållande till varandra. 

Biodynamiska kalendern säger att just nu i skrivandets stund 27 januari så står månen i Lejonets tecken, ett "eld" element. Det är en bra tid att så växter som bondbönor, ärtor, men det skulle inte vara ett bra tillfälle att så bladväxter som kål, rotselleri, sallat. Bönor och ärtor? Det är ju på tok för tidigt att så på våra breddgrader.


Enligt den synodiska månkalendern är månen nu i avtagande fasen, tredje kvarteret och lämpligt att så perenner, rotgrönsaker, bär och lök. 

MEN nej, så här års är det inget som jag finner lämpligt att plantera eller så. Där jag bor är det bäst att snällt vänta lite till.


Inget är som väntans tider!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...