Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Sköna, gröna blad även på vintern

This post "Sköna, gröna blad även på vintern" Was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород  #GREENLEAVES #brassica #asiatiska blad #winterharvest #fourseasonharvest #microgreens


Idag kommer jag gå ut i min trädgård och plocka frodigt gröna, smakrika, nyttiga och supergoda blad till vår middag. Detta trots att det piskar snöblandat regn mot mitt fönster. Jag vet att jag fortfarande har en massa små delikata saker att hämta från min potager. Visst kräver det lite extra pyssel med att hålla grönsakerna vid liv här på mina breddgrader men det kanske just det som tilltalar mig. Jag tror jag gillar utmaningen, vinner jag eller Kung Bore? Vi är nu inne i november och jag kommer att försöka publicera lite vinterodlingsbilder under vintern så får vi se hur det går. Det är klart Bore vinner men jag kommer ge honom en fight. Vinterodling kommer det definitivt att bli; i pallkragar under isolerande lock och fiberdukar, i växthuset, i garaget och en hel del på verandan.














De  mest tåliga bladen för vinterodling tycker jag är alla små blad som tillhör kålsläktet Brassica, läs mer om detta fantastiska släktet här. Ett tips är att även så kålsorter som exempelvis, grönkål, kålrabbi, blomkål etc, som microblad under vintermånaderna. Du har säkert en massa fröer kvar i fröpåsarna som du kan använda till vinterodling. Kanske har du även varit flitig att samla fröer från kålplantor som gått upp i blom under sommaren. Mer om att "Samla fröer" här.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...