Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Blodskräppa

This post "Blodskräppa - Blood Sorrel" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #sorrel #bloodsorrel #rumexsanguineus #blodskräppa #perennialplants #potager



Blodskräppa eller rödådrad syra
Rumex sanguineus var. sanguineus



Det är ett förfärligt fult namn på denna fantastiskt vackra växt...blodskräppa. Den kommer upp på min lista över riktigt fula ord. Släktnamnet klingar inte heller vackert i mina öron, skräppsläktet. Nej, det får nog bli att kalla den rödådrad syra istället.
Hur som helst har den här perenna bladgrönsaken snabbt blivit en favorit här i min köksträdgård. De vackra bladen kommer tidigt upp på våren, den har en pålrot och bladen bildar liksom en rosett eller kanske man kan säga en tuva. Smaken är lite citrus-syrlig och grön, och är mycket spännande att laborera med i köket.

Tre recept med den rödådrade syran hittar du här - (Sorrel recipes).

The Guardian´s Hugh Fearnley-Whittingstall  bjuder på tre fina och lite annorlunda recept. Jag gillar verkligen hans härliga engelska och hans sätt att skriva. Det första receptet, det med förlorat ägg på toast är min personliga favorit.





PS. ...om någon nu kanske undrar vad jag mer har för ord på min lista över fula ord kommer här några:

Korv - Sumprunkare - Kökkenmödding - Bölder och fistlar...till sist ett slangord, träskpadda, man verkligen hör på ordet hur otroligt ful den personen är som blir kallad t r ä s k p a d d a.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...