Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Äntligen kommer lönen!

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN 

Äntligen kommer lönen!

Som jag väntat på att alla mina härliga tomater och chilifrukter skall bli färdiga för skörd. Men nu, nu börjar det! Här skall frossas i söta små chilis och saftiga smakrika tomater. Här kommer några favoriter. Ralph Thomson's sweet chili och Kalman's sweet chili peppers (frö från SSE). De är söta och har ett fantastisk fruktkött. Toppen att blanda med de hetare sorterna sedan när det är dags att göra chili sauce. Recept kommer lite senare.


När det gäller tomaterna som nu mognar i full fart så är det nog den här som är den vackraste! En italienare vid namn 'Costoluto Genovese', en kulturarvssort. Först ut att mogna är alltid samma tomat, nämligen 'Stupice' också den en kulturarvstomat den här kommer från forna Tjeckoslovakien, snabb, produktiv och god. Medelstor i storleken och färgen är röd. Du kan läsa mer om alla mina tomater på TOMATSIDAN här på bloggen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...