Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Skörda dina egna tomatfröer

This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород  #tomatsorter #kulturarv #tomater #odlatomater #skördafröer #greengrape #odlatomater #mångfaldensträdgård



Skörda fröer är både kul och nödvändigt. Vadå nödvändigt kanske du tänker. Jo, för mig är det viktigt att jag bevarar mina gamla fina tomatsorter till nästa generation. Det kommer så många nya tomatsorter och många av dem är hybrider och det tycker jag är tråkigt. Så att skörda mina fina "Heirloom" kulturarvstomater så drar jag mitt strå till stacken. 


Så här gör jag i Tyras Potager - mångfaldens trädgård


Skörda fröerna från en väl mogen tomat
Kläm ut fröerna ner i ett glas/burk/flaska med vatten
Låt stå och "fermentera" i rumstemperatur i några dagar
Nu har det geléaktiga höljet runt tomaten luckrats upp
Häll allt i en finmaskig sil och skölj bort allt utom fröerna
Placera  de rena fina fröerna på ett papper och skriv direkt på papperet vilken sort det är
När fröerna är väl torkade kan du göra små frökuvert, där du skriver sort, mängd och skördeår

Färdigt! Det blir kul att sedan ta fram de väl iordninggjorda små fröpåsarna sedan nästa år då det är dags att starta om på nytt.

Detta gäller endast för kulturarvssorterna, hybrider fungerar det inte med.



Lycka till!/ Tyra









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...