This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #tomatsorter #kulturarv #tomater #odlatomater #skördafröer #greengrape #odlatomater #mångfaldensträdgård
Skörda fröer är både kul och nödvändigt. Vadå nödvändigt kanske du tänker. Jo, för mig är det viktigt att jag bevarar mina gamla fina tomatsorter till nästa generation. Det kommer så många nya tomatsorter och många av dem är hybrider och det tycker jag är tråkigt. Så att skörda mina fina "Heirloom" kulturarvstomater så drar jag mitt strå till stacken.
Så här gör jag i Tyras Potager - mångfaldens trädgård
Skörda fröerna från en väl mogen tomat
Kläm ut fröerna ner i ett glas/burk/flaska med vatten
Låt stå och "fermentera" i rumstemperatur i några dagar
Nu har det geléaktiga höljet runt tomaten luckrats upp
Häll allt i en finmaskig sil och skölj bort allt utom fröerna
Placera de rena fina fröerna på ett papper och skriv direkt på papperet vilken sort det är
När fröerna är väl torkade kan du göra små frökuvert, där du skriver sort, mängd och skördeår
Färdigt! Det blir kul att sedan ta fram de väl iordninggjorda små fröpåsarna sedan nästa år då det är dags att starta om på nytt.
Detta gäller endast för kulturarvssorterna, hybrider fungerar det inte med.
Lycka till!/ Tyra