Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Decemberskörd och recept på Raita



Decemberskörd

Något mager...men dock en välkommen liten skörd.


Decemberskörd - vinterodling


Gröna, sköna blad


Snart är det Lucia och köksträdgården går på "sparlåga". Det jag skördar nu är alla mina fantastiska smakrika gröna blad också en del örter ute från landen. Det finns en hel del kål som står kvar ute i landen men de spar jag till julbordet. Det har blivit som en procedur att på julaftons morgon gå ut och skörda kålen.
Väljer man sorter som klarar kyla så kan man även skörda lite blad ute från växthuset, men det är inga mängder.

 I lördags hade jag middag och serverade en riktig cross-kitchen-middag, det var mexikansk/indisk/sydostasiatisk mat. Det kändes verkligen lyxigt att kunna toppa rätterna med egen koriander, krasse, senapsblad och småsmå kålblad. Egen mynta och citronmeliss till Raitan blev det också, dock var de torkade örter, men de passar utmärkt till såser. Här kommer ett recept på min Raita.

Raita - recept med egna örter


2 dl  yoghurt 10%, naturell
2 dl riven gurka med skal
2 krm salt
1 msk smulad torkad mynta och citronmeliss

Riv gurkan och salta den, låt den stå en dryg kvart, pressa sedan ut vattnet. Tillsätt örterna och yoghurten, rör om. Låt stå och vila en kvart innan servering.

Recept med egna örter inledde jag med att skriva, dessa örter kan du sedan variera efter vad du skall servera såsen till. En Raita med exempelvis gurka, gräslök, dill och persilja är supergod till vår svenska färskpotatis.

Vill man ha Raitan till indisk mat kan man tillsätta Mango chutney och Garam masala. Den blir då lite sötare, starkare och lite mer exotisk i smaken.

Jag avslutar dagens inlägg med ett julklappstips.


JULKLAPPSTIPS! TILL NÅGON MED GRÖNA FINGRAR ELLER KANSKE ÄNNU BÄTTRE TILL NÅGON DU ÖNSKAR FICK LITE GRÖNARE FINGRAR. Ge bort ett presentkort på en workshop, valfri kurs eller välj ett tema.

 En kursdag med köksträdgårdsodling på vackra Engarn. Det finns flera teman att välja emellan, pallkrageodling, täckodling, pilkurs o.s.v. Läs mer om hela kursutbudet här på bloggen KÖKSTRÄDGÅRDEN under fliken ODLINGSKURSER 2018


Odlingskurser och workshops i Tyras potager

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...