Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Dags för lite KÅL!

This post "Dags för lite KÅL!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #frösådd #förodla #växelbruk #odladinmat #köksträdgården #brassica #kål #kale #cabbage


Frösådden är i full gång och idag dags för lite kål! 

del 1

 

Först ut blir grönkålen, purpurkål, svartkål och en typ av broccoli.

Det här med namn...den sorten purpurkål jag sår nu är en som heter 'Scarlet'. "Scarlet" är en färg som är klarröd, nästan gränsar till orange, men det är definitivt inte denna, den är mer åt det lila hållet. Confused? Jag med :-)

Purpurkål:

Seemnemaailm 'Scarlet'


De grönkålsorter jag valt i år är:

Marshalls 'Dwarf Green Curled'
Nelson Garden 'Half Tall'
Nelson Garden 'Westlandse Winter'
Moravo Seed 'Kapitab' F1 (En hybrid!! det är inte ofta de kommer in i min köksträdgård. Men ingen regel utan undantag)


Broccoli, broccoletti:

Mr Fothergill's (sprouting) 'Red Arrow'
Mr Fothergill's (sprouting) 'Summer Purple'
Cime di Rapa, översatt till svenska toppen av rovan. Brassica rapa var. Sylvestris, italienska "bladgrönsak", man skördar alltså inget riktigt broccoli huvud utan mer små blomknoppar och blad. Suveränt gott!

Svartkål:

Impecta 'Nero di Toscana'
Seed Savers Exchange 'Lacinato' som är en 'Nero di Toscana'
(Jag skall se om det är någon skillnad.)



Boken på bilden syns en kokbok om hur man anrättar världens nyttigaste mat KÅL! Rekommenderas 


Det var lite det,  
sedan blir det en hel massa andra kålsorter.

To be continued...



söndag

Isande kallt väder ute idag, men på verandan är det vår

This post "Isande kallt väder ute idag, men på verandan är det vår"was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #frösådd #förodla #växelbruk #odladinmat #köksträdgården


Isande kallt väder ute idag, 
men på verandan är det vår

Då var det då äntligen dags för årets första odlingskurs. Det är verkligen roligt att få träffa alla dessa härliga odlingsglada människor. Temat var planering och frösådd, och det är ganska omfattande ämnen vill jag lova. Så mycket att gå igenom. Vissa bitar är lite tyngre än andra som växelbruk till exempel, men ack så nödvändigt för ett bra resultat och en frisk trädgård. Jag använder mig att ett åttaårigt växelbruksschema som är anpassat till mitt odlingssätt. Pedagogiskt gick jag igenom alla bitar...och jag hoppas att nu det gick fram, vikten av att utöva någon form av växelbruk. Jag tryckte i alla fall lite extra på att hålla ordning på kålfamiljen och inte odla den på samma sälle år efter år. Det är lite synd att det är så, för egentligen skulle jag vilja odla kål överallt och jämt och ständigt - I love KÅL!



Lite info om kommande kurser 


Odla din mat - från frö till tallrik

Kurs nr 17-1 Sönd. den 23 april 10.30 -14.00 FULLTECKNAD

Kurs nr 17-11 Sönd. den 30 april 10.30-14.00

Kurs nr 17-111 Söndagen den 28 maj 10.30-14.00

Om övriga kurserna kan du läsa här ODLINGSKURSER


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...