Ett par ungrare, en alban och en turk...
Några fler chillies/paprikor till blev det. Nu får det vara bra! 19 sorters Capsicum annuums att pyssla om, oj oj oj. I år är det betydligt många fler paprikor eller milda chillies, typ snackpaprikor som hela familjen älskar. De är ju både underbart goda och laddade med fina ämnen* Jag tänker också på att de vi nu odlar och lägger ner så mycket energi och kärlek på är faktiskt ekologiskt odlade, inga otäcka okända gifter. Man kan faktiskt äta dom som snacks direkt från plantan. Vägen dit är lång med jag längtar!
Alla de här fröerna kommer ifrån Runåbergs fröer och det gör också texten om de olika sorterna.
Capsicum annuum ’Alban’
Lokalsort från Albanien. Stadig 50-60 cm hög planta som ger 15-17 cm. långa, mörkt röda, smalt koniska frukter även på friland i zon 2-3. Köttet är mycket aromatiskt och mer än medelstarkt. Utmärkt allround chili, lätt att torka och göra pulver av.
Capsicum annuum ’Ferenc Tender’
Är en mycket tidig och tålig paprika från Ungern. Vi är ständigt på jakt efter snabba paprikor som passar i vårt klimat. Inte bara i växthus utan också på friland. Ferenc är en av de bästa vi hittat. Den ger en stor skörd av köttiga och sött saftiga, lite spetsiga frukter som kan bli riktigt stora. Skördas både som ljusgul, orange och fullmogen röd. Plantan är kompakt och stadig och blir ca 40 cm hög. Bild: © Semillas La Palma
Capsicum annum ’Yesil Tatli’
Lång, vacker och mycket god paprika från Turkiet. Frukterna är koniska och blir lätt 18-20 cm. långa och ca. 5 cm över nacken. De skiftar i färg från gulgrön som omogen över orange till mörkröd. Köttet är medeltjockt och har en rik paprikasmak. Plantan kan bli ganska stor även på friland, upp till 1 meter hög, och ger en stor skörd. Yesil Tatli är en gammal lokalsort som kommer från Arch Noahs sortarkiv i Österrike.
Capsicum annuum ’Klari Baby Cheese’
En ovanlig ungersk paprika med plattrunda svagt åsade frukter, s.k. paradis- eller tomatpaprika. Frukterna blir 6-7 cm i diameter och 3-4 cm höga och njutes i alla stadier från ljusgula över orange till mörkt röda. Köttet är mycket tjockt, sprött och saftigt sött. Plantan som blir kring 40 cm hög ger frukt tidigt och fortsätter tills kylan sätter stopp.
Capsicum annuum ’Pusztagold’
Välkänd och populär medeltidig paprika från Ungern. Plantan, som är stadig och blir 60-70 cm hög, ger riktigt stora, trerummiga, svagt koniska frukter med trubbig spets. Köttet är milt och ganska tjockt. Pusztagold ätes oftast medan den ännu är ljusgul, därav namnet. Får frukten sitta kvar övergår den alltmer i ljust rött. Kan odlas både utomhus i skyddat läge och i växthus.
Bild: © Semillas La Palma
Capsicum annuum ’Marconi Rosso’
Traditionell, välkänd paprika från Italien. Frukten är 3-rummig, blankt djupröd vid fullmognad, konisk och stor. 5-7 cm i diameter och ibland över 20 cm lång med en vikt kring 150 g. Plantan är kraftig, produktiv och frisk. Resistent mot flera svampsjukdomar och tobaksmosaikvirus. Marconi är medelsen och bör helst odlas i växthus. Den används både grön och röd i sallader och framför allt i matlagningen.
*Paprika röd näringsvärde per100 G
Energi 27,4 kcal
Protein 1,06 g
Fett 0,23 g
Mättade fettsyror 0,05 g
Kolhydrater 5,18 g
Fibrer 1,88 g
C-vitamin 200 mg
Folat 77 mcg
Järn 0,39 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 5,9 mg
Källa: Miljömat