”Dahlia blommor är pråliga, men det är deras ätliga knölar som gör dem ett utmärkt tillskott till köksträdgården.”
Till er som har frågat vad jag har för färggrann och smått prålig blomma i min hand på min Facebook avatar så är det en Dahlia. Dahlia Thomas Edison. Indianerna (Aztec) vet jag hade knölarna till föda men jag själv har inte provat dem …än. Jag kan tänka mej att strukturen måste ju påminna lite om vattenkastanj och jag har läst att de smakar mycket olika beroende på hur och var de växer.
När jag vid ett tillfälle frågade min köksträdgårdsguru Lena Israelsson så sa Lena att hon smakat dem men tyckte inte det var särskilt gott, vi har ju så mycket annat att äta så dahliorna fick helt enkelt vara. Klok kvinna, men så läste jag den här artikeln Edible Dahlias och blir lite nyfiken...hm i sommar skall jag nog ta och smaka lite olika sorter. Jag odlar ju så många dahlior i köksträd- gården redan och det vore ju kul att använda dom i köket också och inte bara ha dom för för deras skönhet skull och för att attrahera insekter till min potager.
Läs mer om ätliga dahlior och recept på Dahlia Sallad i den här artikeln hos Mother Earth News
Dahlia blooms are showy, but it’s their edible tubers that make them an excellent addition to kitchen gardens.
ROB CARDILLO
Idag är det fredag och då är det här mitt bidrag till Blommig fredag, fler bidrag hittar du som vanligt hemma hos Katarina.
Ps Jag undrar hur han smakar den där Edison? King Edward är ju god...tja så varför inte.
Är det någon som har ätit Dahlia knölar eller kronblad?