Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Komatsuna - Japanska frodiga gröna bladSköna, gröna blad

Komatsuna eller Japanska senaps spenat jag undrar om man kan kalla den så på svenska på engelska heter den i alla fall Japanese Mustard Spinach  är en bladgrönsak vars unga blad, stjälkar, skott och blomma kan används i både kalla rätter såsom sallader eller varma som exempelvis kasta dom i woken. Komatsunan blir i allmänhet ganska hög upptill 30cm med stora, mörkt gröna blad. Fröna sås glest och inte riktigt som på min lilla inomhus test (bilden nedan) Sås mellan april-augusti och kanske bäst då i april, maj och augusti då det inte är jättevarmt och torrt. Gallra ur till 20-30 cm mellanrum och de bortgallrade plantorna äter man givitvis upp inget behöver kastas. Jorden skall hållas fuktig och glöm inte att vattna under torra perioder. Använd samma gödsla som till andra kålpantor. Cirka 30 dagar tar det till skörd så man kan ju så i omgångar. När du skördar de små plantora 10-12cm så skär av dem några centimeter ovan jord för då kan de producera mer grönt.


Brassica rapa var. perviridis eller var. komatsuna


Frösådd: Blandade bladgrönsaker


Grönt är skönt!

TYRA

Ps.

Lägg till din länk till min samling av grönsaksodlare, KGB listan i H sidebar (Kitchen Garden Bloggers). Länken mailar du till mej, har du någon fin odlingbild så skicka gärna med den också.

 tilltyra(snabel a)gmail.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...