Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Physalis - skörbjuggsmedicin

...tja nu är ju det inte som vi använder de små godingarna till. Rika på C-vitamin är de i alla fall och det är väl därför de historiskt användes som medicin.



Gott och vackert

Nu är det dags att skörda dessa underbara små söta bären och njuta av dem. Vackert sitter de där vid bladfästet i sina pappertunna höljen likt små 'lyktor'. Jag brukar plocka några och öppna dem lite så att man ser de vackra bären och sedan lägga fram dom som dekor istället för en vas på bordet.

Lokalproducerat 

Det finns ju att köpa kapkrusbär praktiskt taget året runt men att köpa små bär ifrån andra sidan jordklotet, (Colombia) är inte särskilt klimatsmart. Odla dina kapkrusbär physalis själv det är busenkelt och mer lokalproducerat kan det inte bli ellerhur?

Ta frö!

Glöm inte att spara ett bär till nästa års frösådd. Bäret är ju proppfullt med småsmå fröer, tryck ut dem och lägg dem i ett glas med vatten, efter ett par dagar, gnugga lite lätt, skölj och torka dina alldeles egna physalisfröer - förvaras torrt, svalt och mörkt.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...