Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Sallad med små fina blad, blommor och nötter

This post "Sallad med små fina blad, blommor och nötter" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Och regnet det bara öser ner...

Hela maj var knastertorr men det får vi allt igen nu. Det har regnat och blåst konstant sedan maj blev juni. Amaranten är sönderblåst och en del av tomaterna, ja till och med rabarberna ligger ner med många av stjälkarna av! 

Det var eländes elände det - Nu till något positivt.

 Jag vill bara visa min lilla fina mixade salladstallrik. Små blad från trädgården, sallat, kål, några tunna strimlor med rödlök, en handfull små ruccolablommor, sedan lite naturella nötter på det. (makademia, jordnöt och valnöt) Sedan fattas det bara en liten stark och god dressing till det hela. 


Apelsindressing med senap och Tyra Mangodressing


Två förslag på dressing till salladen.
Båda har lite sötma och syra. I apelsindressingen är senapen söt och vinägern vanlig och i Min Mangodressing där är senapen stark och vinägern söt. Jag tycker båda passar utmärkt till en sådan här liten "side-dish sallad".

~ ~ ~

Apelsin dressing med senap

1 apelsin (saften av) samt lite rivet skal
1 tsk senap (söt)
4 msk rödvinäger
4 msk oliv olja
en pytte liten kvist timjan och oregano
en "touch" av vitlök
salt och peppar 

~ ~ ~
  
Tyras Mangodressing

½ mango (mosas fint till puré)
½ tsk fransk senap
4 msk balsamico vinäger
 (helst vit, det blir snyggast)
4 msk oliv olja
Salt och rosepeppar (smulad)
Gillar du mitt arbete med bild och text här i KÖKSTRÄDGÅRDEN -  så dela då gärna länken!
Du kan även följa den här bloggen (se höger sida marginal)
 med Google Friends Connect

Skriv en rad , det uppskattas mycket, antingen här eller på min mail, tilltyra@gmail.com  
 Det är alltid lika trevligt att höra av er läsare /  Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...