Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Bönor i Köksträdgården


This post 'Bönor i Köksträdgården' was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENBönestund


 Man blir som...liksom salig.

Det här är verkligen en delikatess. Kokta bondbönor men smör och a squeeze of lemon. Man kan ju bli religiös på kuppen, ren njutning. Speciellt om man odlat dem själv, då smakar de extra gott.


Bild: Veronica Tofiq Hallsénius


Delad glädje är dubbel glädje
 - Jag skickade med ett kok med bönor till min dotter härom dagen och fick den här fina bilden ovan i retur.

Att koka bondbönor - Du kan antingen pilla ut bönorna och koka dem i saltat vatten till önskad konsistens, det tar några minuter beroende på hur 'al dente' du vill ha dem. Vill du ha dem "krispiga" om man nu kan säga det om bönor, då kokar du dem snabbt, ett par minuter och sedan kyler du av dem hastigt i kallt vatten så att kokningen avstannar helt. Eller kan man göra som Veronica gjorde här ovan, koka och äta dem hela. När man kokar dem hela blir koktiden betydligt  längre.

Bondbönan 'Handdown' i sällskap med en Dahlia 'Bishop's Children'


 Vicia faba - Bondbönan 'Hangdown'


Kvällsvard

Odla bönor? - Mer om Sköna bönor - Bondbönor FACEBOOKS skönaste, grönaste grupp! Välkommen

TYRA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...