This post "Mizuna och Komatsuna - asiatiska blad" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
De asiatiska bladen gör som jag de verkligen gillar den svenska sensommaren och hösten. Så nu passar jag på att så lite nytt i köksträdgården. Två
lättodlade japanska blad blir det, de heter Mizuna
och Komatsuna.
Med en planteringspinne & benmjöl får jag hjälp med höstsådden
Mizuna
Brassica rapa nipponsinica (Japanese: 水菜
'water greens') Mizuna, en typ av ”japansk senap” som i Japan brukar kallas kyona, den
har upprätt växtsätt, med vackert gröna finflikiga blad och tunna vita stjälkar
och mittnerver. Lättodlad och kan med fördel sås nu när det blivit lite
svalare.
Mizunan har en mild kålsmak med en ”touch” av
senap. Bladens vackra färg och struktur gör dem extra dekorativa i sallader och
till garnering. Det räcker ofta att bara lägga ett enda Mizunablad som dekor,
det kan faktiskt piffa upp till och med den tråkigaste av ostmackor. Bladen är
även goda tillagade, så prova dem till pasta eller woken nästa gång.
Komatsuna
Brassica rapa var. perviridis or komatsuna.
Namnet kommer från japansan. Kallas även Japansk Mustard Spinach. Kan med
fördel odlas nu på hösten. Bladen är mycket kraftigare och mörkare gröna
jämfört med Mizunan. Kan bli upp emot 30 cm hög mn kan skördas och ätas i alla
stadier. Godare än spenat enligt min mening och används som spenat i köket.
Komatsunan är mycket rik på kalcium.
Komatsuna med sina vackra, frodigt gröna blad
Vad odlar du på hösten? Skriv en rad och berätta. Antingen här eller på min mail.
tilltyra@gmail.com
Intresserad av en odlingkurs i höst?
Läs mer om höstens kurser här "Odla i höst & Höstmys i kökträdgården"
Tyras Trädgård Resarö, Vaxholm