Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Månadssmultron - Fragaria vesca var semperflorens

This post "Månadssmultron Fragaria vesca var semperflorens " was originally uploaded by Tyra Hallsénius in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Lycka är att hitta små söta och goda små smultron i trädgården

 Smultron - Vackert, lättskött och fabulöst gott!
 Ett litet bär sätter igång smaklökarna så de gör kullerbyttor och väcker härliga barndomsminnen till liv.
Frö: Lord Nelson

'Rügen' Månadssmultron är stora, röda smultron som finns att plocka i trädgården nästan hela sommaren och ända fram till nu i september. Månadssmultron Fragaria vesca var semperflorens är perenna och kommer snällt varje år. Ger inga revor eller utlöpare och är lättodlad. Plantor finns att köpa hos plantskolorna. Om man sår från frö så är fröerna mycket små och långsamgroende, så förkultivering inomhus rekommenderas och så tidigt. Som det mesta i trädgården trivs bäst på lucker jord. Brukligt är att använda smultron som kantväxt runt rabatter, men jag har mina lite överallt. Både i lägen med full som och skuggiga lägen, som bakom garaget längs med husväggen och där trivs de riktigt bra. 


Direktsådd: Vattna såfåran före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott.

Förodling: Så på fuktad jordyta. Täck med plast eller ställ i minidrivhus och håll fuktigt. Ställ mörkt för groning. Efter uppkomst odla vidare ljust och svalt. Omplantera till 1 planta/kruka när de är stora nog att hantera.

Plantavst cm: 25 
Radavst cm: 40 
Så-sätt: Förodling / direkt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...