This post "Ratatouille - Valentine Bohémienne languedocienne" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN
Ratatouille
Recept - Slow cooking
Tyras Ratatouille med kärlek
Under september skördemånad i min köksträdgård så finns det en hel del squash och auberginer som väntar på att bli anrättade, kanske har du det också? Jag vill här dela med mig att ett riktigt gott recept. Ett recept på ”Ratatouille med kärlek” kallar jag den. Varför kallar jag den då med kärlek? Jo det är för att jag ger den tid. Slow-cooking, det här är ingen snabbmat direkt men den är sagolikt god och dessutom är den riktigt nyttig. Den tar ungefär 3 timmar att göra. Stopp! Oj - det känns jobbigt tänker du, men… den mesta av den tiden är den i ugnen och då sköter den sig själv. Du kan också göra den i två steg och bara göra slut steget innan den skall serveras. Så prova att göra den, bjud på den och jag lovar att det blir uppskattat. Min Ratatouille med kärlek är god som den är med ett gott bröd till eller som ”contorni” till någon kött eller fågelrätt.
Ingredienser för 4-6 portioner
2 auberginer
4 små
squash/zucchini/courgette eller 2 större
1 röd paprika
1 grön paprika
½ kg
tomater of choice (circa 20st)
3 dl tomat juice eller kör 250 gram tomater i mixern och späd till 3 dl
5 selleristjälkar
2 vitlöksklyftor
2 lökar
1 morot (kan uteslutas, men jag tycker den ger en liten fin sötma)
Olivolja
Basilika, persilja,
timjan och 1 lagerblad
Salt och peppar
Variant:
1.
Mot slutet av
koktiden för grönsaksröran tillsätt i pkt saffran.
2.
Strö parmesan
över hela rätten mot slutet av tillagningen (sista 15 minuterna)
3.
Tillsätt en
chili i grönsaksröran får att få lite hetta
Så här gör du:
Rengör och ansa
grönsakerna.
Rosta* paprikorna, ta av det brända skalet, ta
ur kärnorna och hacka upp paprikorna. Hacka lök, morot, selleri, vitlök.
Häll i 2 msk olivolja i pannan och fräs de
hackade ingredienserna, tillsätt ”tomatjuicen”, salt och nymalen peppar samt
örterna. Låt det hela puttra i cirka en halvtimme på svag värme.
Under tiden, skiva squash, aubergine och tomat
relativt tunt (3mm).
Häll upp grönsaksröran i en ugnsfast form och
lägg snyggt varvat de skivade squashen/auberginen och tomaterna i formen. Täck
med folie eller lock och grädda i ugnen på 150 grader i drygt en timme.
Slutsteg: Innan den skall
serveras gräddas den ytterligare 45 minuter i 200-225 grader, den skall få en vacker färg men fortfarande vara mjuk.
* Har du gasspis så kan
du göra det över öppen låga, lägg dem sedan i en skål och täck med plast, vänta
tio minuter och skala dem sedan och ta ur kärnorna.
Bon Appetit!
Kom med i KÖKSTRÄDGÅRDEN på FACEBOOK