Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Flytande Bokashigödning - ett superkoncentrat

This post "Flytande Bokashigödning - ett superkoncentrat" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDENFlytande Bokashigödning

En biprodukt vid kökskompostering med BokashiNu börjar alla mina bokashi-hinkar bli fulla, de står i garaget och mognar till det att jag kan gräva ner dem i mina land. Bokashi komposten är full med värdefull näring och mikrober som hjälper mig i min strävan efter en hållbar, frisk och sund köksträdgård.
Jag använder även det hög koncentrerade lakvätskan som bildas under processen. Det är den orangefärgade vätskan i flaskan på bilden.  Den är enormt koncentrerad och skall spädas mycket. Hundra gånger eller så. Jag brukar hälla en slurk då och då i varje vattentunna under året. Sedan använder jag det till allt i köksträdgården. Jag har inte använt det att spraya ut den på mina växter men skall testa det i vår. Då skall den superkoncentrerade Bokashivätskan spädas hela 1:1 000.

En av vårens kurser i köksträdgården kommer att handla om just kompostering. Bokashi kompostering är en av dem. Som praktiskt taget alla mina kurser gås hela det fantastiska odlingåret igenom, sedan fördjupar vi oss i något som för en köksträdgårdsodlare är ett  intressant ämne och i april blir det två tillfällen då det handlar om just kompostering. 

 Kompostering   Ons. 24/4 17.30–21.00  Sön. 28/4 11.00–14.30

Kurs nr 13-6
Komposten – trädgårdens hjärta.
Bygg en egen kompost. Ingen trädgård är komplett utan komposten, en eller helst flera. Vi bygger en traditionell kompost i trä med flera fack. Vi bygger och startar upp en maskkompost och en Bokashi-kompost. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...