Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Örtsalt - Recept

This post "Örtsalt - recept" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Det sprider sig en förföriskt god doft i mitt kök i skrivandets stund. Det är örter och vitlök snabbtorkas i min varmluftsugn. RECEPT - ÖRTSALT ett vardagssalt till matlagning, smakrikt salt med en touch av citron.

Ingredienser:

Persilja - krusbladig och/eller slätbladig
Gräslök - både blommor och blader
Bladselleri 
Vitlök - av årets primörer
Citronmeliss
&
Salt허브 소금
Från köksträdgården hämtar jag örter till dagens örtsalt.


Den här gången använder jag grovsalt för att detta är ett bassalt som jag använder till mycket i matlagningen och grovsalt är det billigaste, dessutom tycker jag inte riktigt om det finkorniga saltet. Skall jag göra ett finare salt som jag har vid bordet väljer jag ett bättre salt.

Så här gör du:

Tag en generös bukett av vardera persiljan och bladsellerin, 2 vitlökar inklusive dess blad, 5 kvistar med citronmeliss och en liten bukett med gräslök. Klipp bort de grova stjälkarna  på bladsellerin, citronmelissen och persiljan. Skiva vitlökarna tunt. Bred ut allt på en plåt eller ännu bättre ett "fint" galler alltså ett som inte är så glest.

Torka i varmluftsugn på 75 grader tills det att allt är torrt.

Kör örterna och saltet i en matberedare med kniven monterad. 600 gr - 1kg beroende på hur kraftigt du vill ha saltet. Kör till önskad grovlek det bestämmer du själv hur du vill ha ditt örtsalt.

Låt eftertorka så att ditt örtsalt är helt torrt innan du försluter dem i burkar.


Örtsaltet på bilden är gjort med 600 gram salt och blir således ett örtsalt med kraftig örtsmak.
Lycka till!


Nu när jag har gjort det här inlägget och redigerat ett par bilder färdigt så är det nog dags att ta reda på mina torkade örter i ugnen./ Tyra

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...