This post "Skördetid i köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
Dagens skörd
Idag skriver vi sista augusti, sista dagen i sista sommarmånaden...det känns lite tungt men med en sådan här skördekorg blir man glad i alla fall.
Squash, tomater, paprika, chili, rosenbönor och vindruvor
Anna Theorin en krönikörkollega på odla.nu har ett riktigt
spännande recept på en rosengelé som jag gärna vill dela med mig av.
Rossorterna Anna använde i det här receptet var ’Hansa’, ’New Dawn’ och ’Romanze’.
Jag tror att man kan göra som Cajsa Varg ” Man tager vad man hafver”, det bör
väl i alla fall vara rosenblad med kraftig doft.
Bild: Anna Theorin |
Rosengelé som - gott och enkelt!
RECEPT på Annas Rosengelé
Ingredienser:
Plocka 2 dl tätt packade rosblad. Man kan använda vilka rosor som helst som doftar men tänk på att färgen sitter i bladen så ju mörkare rosblad, desto mörkare gelé. Testa gärna med olika rossorter, alla har sin speciella smak.
2 dl vatten
2 dl syltsocker
2 dl vatten
2 dl syltsocker
Gör så här:
1: Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i rosbladen. Koka i fem minuter eller tills all färg har släppts från bladen.
2: Sila bort rosbladen och häll i syltsockret i vätskan.
3: Fortsätt att koka i fem minuter och gör geléprovet (lägg en tallrik i kylen tills den kallnat och häll sen lite gelé på tallriken, om man kan dra ett spår i gelén med skeden utan att den flyter ihop är den klar), om gelén inte stelnar så kokar du lite till.
3: Häll upp på en steriliserad burk och låt svalna.
2: Sila bort rosbladen och häll i syltsockret i vätskan.
3: Fortsätt att koka i fem minuter och gör geléprovet (lägg en tallrik i kylen tills den kallnat och häll sen lite gelé på tallriken, om man kan dra ett spår i gelén med skeden utan att den flyter ihop är den klar), om gelén inte stelnar så kokar du lite till.
3: Häll upp på en steriliserad burk och låt svalna.
Läs hela Annas krönika här.
Annas blogg hittar du här Trädgårdera mera heter den.