This post "Höstmys -surdegsbaguetter" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
Sigh...God-damn it's beautiful now, I just love the fall, with all the amazing autumn colors!
Recept på surdegsbaguetter
Ja, då börjar det verkligen att se ut som hösten har gjort sitt intåg ordentligt. Visst är det underbart vacker och så mysigt det är på kvällarna när man för börja att tända lite candles och göra lite cosy. Det är också nu som jag sätter fart och bakar som en toking. Igår hade jag en god vän ute och hälsade på och då bjud jag på Minestrone med ingredienser från köksträdgården och till det serverade jag surdegsbaguetter.
Lusthuset och trädgården i morgonens mjuka oktoberljus
Surdegsbaguetter och grekisk oregano i kruka
Jag har ett par surdegar stående i kylen hela tiden en är flera år gammal och de andra satte jag i somras. Så här bakar jag mina surdegsbaguetter.
Recept på Surdegsbagetter
Steg 1
3 msk av surdeg
1 nypa färsk jäst
2 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl med hög proteinhalt
vatten
Tag en i storlek generös tilltagen bakbunke och tillsätt ingredienserna enligt ovan, vattenmängden? Ja tillsätt så mycket vatten så att det blir en mycket lös deg, typ sockerkakssmet. Rör om ordentligt! Täck med plastfilm eller liknande. Ställ denna fördegen varmt ett par timmar.Så att den börjar bli större och bilda bubblor.
Steg 2
4 dl vatten
Vetemjöl av god kvalitet
10 gram salt
en skvätt olivolja
Ta fram fördegen och tillsätt vattnet. Arbeta degen nu med degkrokarna monterade på elvispen/assistenten. Tillsätt vetemjöl tills att det blir en fin degkonsistens, gör den inte för stampig. Arbeta degen cirka 10 min tills att degen blir seg och elastisk. Sist tillsätter du 10 gram salt som arbetas in.
Snygga till degen i bunken och häll på ett par msk oliv olja. Täck med plastfilm igen eller liknande. Nu skall degen jäsa - jag kalljäser praktiskt taget alltid mina surdegsbröd, i kylen eller som nu i oktober utomhus (12 grader hade jag igår) 8 timmar ungefär, det är inte så "pinn-noga"
Steg 3
Sätt på ugnen på 250 grader, jag använder mig av varmluftsugn och baksten. Det tycker jag ger fina bröd. Har du vedspis så använd den. Baka ut/dela bröden i den form du önskar. Mycket mjöl på bakbordet och du behöver INTE arbeta degen en gång till. Låt vila 15 minuter. Pudra baguetterna med mjöl och snitta dem med ett rakblad precis innan du skall grädda dem. En sådan här sats ger 4 baguetter av ordinär storlek.
In med bröden och grädda i cirka 12-15 min, de skall ha få en riktigt fin färg.
Det går även fint att använda sig av en baguette-plåt om du har en sådan. Jag föredrag dock att grädda dem direkt på bakstenen.