This post "Jordärtkockor med örter" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
Från trädgård till tallrik - OKTOBERSKÖRD
RECEPT Jordärtskockor
Sauterade Jordärtskockor med örter
½ kilo jordärtskockor
olivolja
1 vitlöksklyfta
5-7 lagerblad
½ dl rödvinsvinäger
färska örter efter
tycke och smak: salvia, dragon (gärna mexikansk som är mild) timjan, mejram
salt och peppar
Ta ½ kilo jordärtskockor, tvätta, skala och dela dem till munsbitsstora bitar. Hetta upp en stekpanna och stek dem i lite olivolja tills
det att de har fått en gyllne färg. Tillsätt en grovkrossad vitlöksklyfta och
ett gäng med lagerblad till rödvinsvinäger en ½ dl. ungefär, salt och peppar.
Låt puttra på svag värme under lock i drygt en kvart, tills det att de har
blivit lite mjuka. Ta bort lagerbladen och fortsätt att koka dem några minuter
nu utan lock så att de torkar upp lite.
Strö på färska örter ”of your choice” och servera dem direkt
som side-dish.
eller
Gör Tyra’s
specialdressing och häll på. Servera jordärtskockorna ljumma som
antipasto/tapas. Passar fint både till kallskuret, sallad och kött. Till fisk?
nja, skaldjur nä…ingen bra kombo tycker jag.
RECEPTHJÄLPEN - Sautera - "Steka något i fett på hög värme. Ordet härstammar från franskans sauté, som betyder "kasta". (I restaurangkök brukar man inte ha tid att vända på maten med stekspade, utan istället kastar upp den och vänder den i luften.)
Pannan bör vara riktigt het innan livsmedlet läggs i, och det som ska stekas bör vara rumstempererat för att inte kyla ner pannan. Stek heller inte för mycket åt gången, det kan bidra till att pannan kyls ner. Blir den för kall börjar istället livsmedlet koka och man får inte den fina stekytan. Behöver livsmedlet efterstekas, dra ner värmen direkt efter att den fått sin stekyta. Ytan som steks först får i regel finast färt, det är den man sedan vill visa uppåt på tallriken.
Använder du smör, lägg inte i det förrän precis innan du ska steka, annars blir det lätt bränt innan det är dags. Häll gärna även i lite olja även om du vill smörsteka, eftersom olja är betydligt mer värmetåligt än smör." Läs mer om Jordärtskockan i köket här