This post "Örtsalt från köksträdgården - Recept örtsalt" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
Visst har det varit en fantastisk höst. Otroligt många soliga höstdagar och fantastiskt milt och skönt. I köksträdgården finns det faktiskt en hel del kvar att skörda och peppar, peppar ta i trä så står grönkålen kvar i landet och hararna har inte hittat dem än. Det beror säkert på att det varit så milt och även för harar och rådjur bra väder. Det finns helt enkelt annat ätbart att hitta i vår herres hage.
Jag har fyllt frysen med örter men jag har också gjort en laddning till med örtsalt. Årets sista och det gör jag i slutet av oktober...
Grovt örtsalt lämpligt till pastavattnet |
Som vanligt gör jag ett lite grövre örtsalt som är ett utmärkt salt att ha till exempelvis pastavattnet och ett betydligt finare att ha till lite allt möjligt som behöver lite god smak av mina utvalda örter. Det finare saltet har mycket örter och lite salt och det grövre precis tvärt om. Just det här saltet består av bladpersilja, bladselleri, timjan, röd basilika, oregano, salvia och vitlök i fallande mängd efter listordning det vill säga mest av bladpersilja och minst av det sistnämnda, vitlök.
Recept Örtsalt
Grovsalt
Torkade örter:
Bladpersilja
bladselleri
timjan
rödbasilika (blomställningen)
oregano
salvia
Vitlök
Skala och skär vitlöken tunt och torka den tillsammans med örterna i en tork eller varmluftsugn (60 grader.) Kör den torkade örtblandningen tillsammans med grovsalt i en matberedare med kniven monterad. Mixa till önskad struktur. Sila örtsaltet genom en sil (inte för fin sil) så att det blir ett örtsalt med finare struktur och ett med grövre struktur. Voilà! Färdigt
Fler av mina artiklar om örtsalt hittar du här ÖRTSALT - recept, tips och idéer