This post "Torka morötter" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
Torka morötter
Spara dina grönsaker i torkad form!
ATT TORKA MORÖTTER
Gör så här:
KÖKSTRÄDGÅRDEN -The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
Torka morötter
Spara dina grönsaker i torkad form!
Ibland vill man kanske spara sina grönsaker i torkad form, så här tänkte jag berätta om hur jag gör när jag torkar rotgrönsaker i det här fallet morötter. Jag förvandlar ett par kilo morötter till tunna chips som nästan inte väger någonting och som blir otroligt hållbara. Ja, de kan faktiskt lagras i flera år.
När vi är ute och seglar så är just morötter som är en av de grönsakerna som ofta blir oanvändbara ganska så snabbt, de blir tråkiga, mjuka och möglar lätt. Torkade grönsaker tar lite plats, väger nästan ingenting och är så hållbara. Är du en friluftslivskock? haha vilket ord! En som gillar att laga mat ute i det fria om det så är i skärgården, på fjället eller i skogen då kan det här med att ha med torkad mat från köksträdgården vara något för dig.
ATT TORKA MORÖTTER
Gör så här:
Ansa och rengör
morötterna
Skär morötterna i önskad form: Skivor, stavar eller kanske
hackade. Tänk på att ju större bitar du gör desto längre blir torktiden.
Blanchera hastigt morötterna och kyl dem snabbt så att tillagningsprocessen stannar
av.
Låt morötterna rinna av ordentligt.
Önskas smak på morötterna så smaksätter
du nu med exempelvis, citron, vinäger örtsalt eller annat efter tycke och smak.
Bred ut morötterna tunt på torkollorna om du har en mattork
eller lägg dem på bakplåtspapper på galler i ugnen (gärna varmluftsugn) och torka dem i cirka 60
grader tills det att de är helt torra.
Förvaras mörk och torrt, dessa torkade morötter håller sig
mycket länge.
När man sedan skall använda de torkade morötterna blötlägger
man dem först i vatten.