Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

onsdag

Föreläsning Slottsträdgården Ulriksdal - Dagen efter kvällen föreDagen efter kvällen före...


Det är verkligen ett privilegium att få föreläsa i denna ljuvliga lokal på Slottsträdgården Ulriksdal. Ja, hela stället är rena himmelriket för en odlare. Om det sedan är blommor eller grönsaker man är intresserad av så finns här faktiskt allt. En helt makalös handelsträdgård! Nu hade det inte kommit några utomhus plantor än, men "shopen" bjuder sedvanligt på fantastisk inspiration. I drivhusen har pelargonerna börjat växa till sig och snart så kommer väl alla uteväxter på plats också. Tja... men vi får nog ta oss till tåls några veckor till i alla fall. För tittar man ut genom mitt köksfönster just i skrivandets stund, så faller snön tungt och mycket.

Tack alla ni goda och glada odlare som kom och lyssnade på mig och mina tankar igår. Jag hoppas att jag inspirerade er till att kickstarta våren med att börja odla lite grönsaker, blommor och örter i köksträdgården - Från frö till tallrik.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...