Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

måndag

Kreativa odlingsbänkar

This post "Kreativa lodlingsbänkar" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
#odlingslådor #pallkragar #palletcollars #containergardening #kreativaodlingsbänken
Som en tom kanvas...Vad skall jag skapa här?


Nu har mina nya odlingsbänkar kommit på plats. Mitt framför huset på ett relativt soligt läge med vandrande skugga från mina jättebjörkar. Jag bygger ofta mina odlingsbänkar i de mått jag vill ha dem, men nu har jag även tre nya snygga "riktiga" odlingsbänkar med väldigt snygga "finger-joints", jag vet inte vad det kallas på svenska. Snyggt är det i alla fall. Det är Hasselfors Garden som tänkt till. "En pallkrage med finess" I stället för att montera dem 80x120 som är sedvanligt, valde jag att montera dem i olika former och höjder. 

- Det gäller bara att vara kreativ och tänka lite utanför boxen så att säga.

Det gör jag alltid förresten... monterar pallkragarna lite som jag vill alltså. 120x120 eller 80x80 eller åttkantigt o.s.v. Det blir lite roligare så.

Nu står de där o blänker :-) Fyllda till bredden med kompost, vinterns Bokashi, stallgödsel, lite skräpjord med lera i och finjord, det vill säga KRAV-märkt grönsaksjord. Toppenfint blev det. Nu är de som en tom kanvas, reda att fyllas med något fint!

#krativaodlingsbänken


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...