Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Samodling - 10 av mina favorit "kombos" i köksträdgården

This post "Samodling - 10 av mina favorit kombos"  i köksträdgården was originally uploaded by 
Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 
#companionplanting #potager #vegetablegarden #kitchengarden #samodling #samplantering #växtskydd #örter 


10 av mina favorit kombinationer av växter, örter och grönsaker 

Jag har under mitt yrkesverksamma liv arbetat efter...

"Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen skall utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet."

 Detta gör jag också som odlare!

Och visst är vetenskap viktigt, men just med samodlingstekniken så finns det inte så mycket vetenskap att luta sig mot. Visst finns det en hel del om man letar runt lite,men här är det beprövad erfarenhet som är det viktiga. Vissa säger si och andra säger så, somliga hävdar si och andra så. Det beror säkert på vad, var och hur de odlar, olika omständigheter med andra ord.


Trial and error! 


Läs, testa och se hur det fungerar hos dig och NOTERA, skriv upp dina kombinationer. vilka som passar bra ihop hos dig. Notera också vad som inte var bra!


10 kombinationer, värda att testa!


Den mest klassiska trion av alla börjar vi med.

Three sisters – majs, bönor och squash

Fler exempel:

Potatis och bondbönor
Tomater, persilja och petunior
Tomater, basilika och tagetes
Kål och aromatiska örter
Kål och ringblomma
Kål, sallat och pensée
Lök, morot och tagetes
Lök, morot och ringblomma
Lök och betor
Lök och spenat


Varje år håller jag kurser i detta ämne och i år blev det två. Är du intresserad kan du läsa om kurstillfällena här ODLINGSKURSER eller skriv en rad  till odlingskurser@gmail.com och anmäl ditt intresse för en kurs så återkommer jag när det kommer en ny kurs i ämnet.

Den här bilden ovan är från dagens odlingskurs i Täckodling och samplantering.


Lycka till / TYRARelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...