Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar - RECEPT

Med ingredienser som jag hämtar från köksträdgården.

En rekorderlig bunt med slätbladig persilja
1 mindre bunt med marockansk mynta
1 mindre färsk vitlök, stjälk och lök
1 knippe med gräslök, blommor och stjälkar
Vinblad
En bit chili
Bulgur mängd efter smak
1 citron
Små tomater
Olivolja
Salt o pepparKlipp bort skaften på vinbladen. Blanchera hastigt vinbladen och låt dem svalna.
Skölj och rengör allt grönt från trädgården. Hacka allt fint. Smula ner och finfördela en Fetaost. Bulgur efter smak. Tillsatt saften av en citron och nymald svartpeppar. Lägg i några vinblad i botten av en kastrull. Dela småtomaterna och lägg dem i botten med snittytan nedåt. Gör små paket av vinbladen och med en matsked fyllning i varje. Placera dem ordningsamt i kastrullen. Häll på lite olivolja och en skvätt vin (vitt eller rosé) om det finns tillgängligt. Lägg en tallrik som tyngd uppe på dolmarna och sjud allt i en knapp halvtimme. Låt svalna. Bon apetit! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...