Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Kålrabbi - Brassica oleracea var. gongylodes

This "Kålrabbi- Brassica oleracea var. gongylodes" post was originally uploaded by Tyra Hallséius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород  #harvest #skördetid #kålrabbi #recept #kohlrabi #kalarepa

Dags för skörd av den vackra o fina kålrabbin! 

Kålrabbi är en lite annorlunda kålväxt som är väl värd att odla. Den här lila är som synes vansinnigt snygg men annars skulle jag nog välja en 'Noriko', den är en snabbväxande vit kålrabbi. Kålrabbin bör skördas ung innan den blir träig. 

Ekofrö Kålrabbi 'Noriko' (Den vita sorten)
Här kommer ett recept på en gratäng med kålrabbi.
Kålrabbigratäng à la Paul
2 kålrabbi
500 g fläskfärs
2 gul lökar, fintärnade
½ msk fänkålsfrö
2 kvistar rosmarin
3 dl kyckling buljong
50 g parmesan
2 msk smör
2-3 msk mjöl
5 dl mjölk
salt, svartpeppar
olivolja
Bryn fläskfärs med lök, fänkålsfrö och rosmarin. Koka ihop med lite kyckling buljong. Smält smör och vispa i mjöl. Tillsätt varm mjölk under vispning till slät blank béchamelsås. Smaka av med salt, svartpeppar och riven parmesan.Varva tunt skivad kålrabbi med köttfärssås och béchamelsås. Avsluta med béchamelsås överst. Grädda i 200 grader i cirka en kvart.

Smaklig spis!


Fler recept av Paul med kålrabbi hittar du här. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...