Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Lavendel - lavendelkompress

This post "Lavendel - lavendelkompress" Tincture of Lavendar was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - Le Jardin Potager - The Kitchen Garden
#Tincture #lavender #MedicinalPlant #köksrädgården #TyrasGarden #Remedies #HomeRemedies #hälsobringandeörter; #aromatiskaörter

Lavendula augustifolia

Läste häromdagen i boken "Klassiska huskurer" av Sarah Merson, om att man kunde göre en tinktur av lavendel och ha på en kompress. Lavendelkompress! Låter inte det fantastiskt skönt med en svalkande välgörande kompress med en doft av lavendel. Den skall vara välgörande mot insektsbett, brännskador och huvudvärk. Det bara måste testas...fram med vodkan!

RECEPT – Lavendelkompress

15g torkad ört eller 30 gr. färsk lavendel, 2½dl vodka, ½ dl vatten, pappershanduk/melittafiler
Lägg lavendelblommorna i en glasburk och häll på vodkan. Sätt på lock och ställ burken mörkt och svalt i en dryg vecka. Sila tinkturen.
Förvaras, som vanligt…mörkt och svalt. Jag skulle rekommendera kylen så att den är riktigt kall när den skall appliceras.

Applicera tinkturen på en kompress/tygbit eller bomullstuss och lägg den på det stället som skall behandlas.Vill ni höra mig sjunga ett Nursery Rhyme? :-)
Gå då in på INSTAGRAM - Tyra Hallsénius Lindhe FÖLJ MIG DÄR!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...