Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Mördarsniglar - Nu är det krig!

This post "Mördarsniglar - Nu är det krig!" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog 

Nu är det KRIG!

Jag läste på sociala medier i morse att Lena Israelsson skrev - Nu har det gott för långt! Lena I. hade hittat en fet mördarsnigel i trapphuset mitt i Stockholm! Jag håller med, det har verkligen gott för långt. Nu skall jag testa att göra som de gör och har gjort med framgång i Norge. Jag skall testa nematoder  mot mördarsniglar. Detta med ett preparat som heter "Nemaslug".Så här funkar det med nematoder mot mördarsniglar.

Jag har valt trestegsmetoden kombinerat med hur de gör i Norge.  

Så här tänker jag göra och vi får se hur det kommer att lyckas. Det är ett experiment .

  1. Blandar till Nemaslug efter rekommendationen på för packnngen
  2. Samla in mina mördarsniglar i en hink med lite Nemaslug i botten
  3. Klipper sönder dem  hinken och lägger tillbaka dem ut på strategiska platser (faktiskt där jag hittade dem)
  4. Häller på mer vätska med Nemaslug
  5. Går en vända till och klipper itu alla "eftersläntare" och vattnar på dem med Nemaslugblandningen.


Tre stegs metoden - Effekten av nematoderna varar i ungefär sex veckor och därför skall jag behandla min trädgård 3 gånger denna säsong. Jag har beställt ett paket som går ut på att jag får en leverans med nematoder var sjätte vecka  och detta skall reducera antalet sniglar kraftigt  i min trädgård under hela säsongen!

Den Norska Aftenposten skrev om ett effektivt sätt att använda nematoder mot mördarsniglar, ett tillväga gångs sett som Torstein Mo, agronom med biologisk bekämpning som specialitet, provat fram.

Norge metoden mot mördarsniglar
"Torstein Mo utnyttjar det faktum att den spanska skogssnigeln är kannibal och gör på det här sättet:
– Blandar ut nematoderna i vatten i en hink.
– Samlar en mängd mördarsniglar, lägger dem i en sil och doppar ner sniglarna i nematodvattnet.
– Klipper sniglarna i bitar och doppar igen.
– Lägger ut snigelresterna på platser i trädgården där sniglar trivs och häller det kvarvarande nematodvattnet över.
– Andra sniglar känner genast av ”betet” och kommer dit, äter och får nematoderna i sig. De dör och blir i nästa steg mat åt nya sniglar.
På det här sättet blir metoden med nematoder mycket effektivare och bekämpningen sker snabbare, garanterar Torstein Mo.
– Efter att vi lagt ut ”betet” strömmar sniglarna till i ett tempo så man nästan ser fartränderna efter dem, säger han.
– Går man samman i bostadsområdet och använder Nemaslug så här har vi snart snigelproblemet under kontroll, säger Torstein Mo."


Nu håller vi tummarna och hoppas att min krigsstrategi mot mördarsniglarna blir framgångsrik!
Följ mig på INSTAGRAM  - Tyra Hallsénius LindheRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...