Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

"Beauty is in the eye of the beholder"

 This post "Beauty is in the eye of the beholder" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the kitchen garden blog  KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #tomato #heirloom #Andalucia #Espana #TyrasGarden 


Some Call me Ugly!
Noga utvald för 2016 odlingssäsong

"Beauty is in the eye of the beholder" Det vill säga uppfattning av vad som är vackert är högst personligt. Jag tycker den här spanska RAF - tomaten från Andalusien är enastående vacker, röd med gröna skuldror, stor och svagt veckad. Påminner lite om mina favorittomater de italienska 'Pantano' och 'Pomodoro di Sorrento'. Läs mer om dessa tomatsorter här. Det finns även klara likheter med den här tomaten och Costoluto tomaterna.
"Man kan säga att RAF-tomaterna har utseendet emot sig. Till och med som mogna är de mycket grönare än andra tomater, och efter några dagar kan de bli lite mjuka. Det betyder dock inte att de blivit dåliga, och det har heller ingen betydelse för smaken.

Namnet har tack och lov inget samband med gamla terroristgrupper, utan står för "Resistante A Fusarium 0". Fusarium är en slags jordsvamp.

RAF-sorten är ingen hybrid. Den är alltså inte framtagen för att kunna hålla längre på butikshyllan. Den är en traditionell, spansk tomat med fantastisk smak.

Den enda nackdelen med RAF-tomaterna är att när man väl smakat dem, så smakar alla andra tomater vattnigt..."  Årstiderna

De finns de som anser att de bästa tomaterna kommer från området omkring Nijar. Det ligger nära nationalparken Cabo del Gata Almeria, Andalusien.
Vattnet i området har bland annat högre saltinnehåll, vilket bidrar till tomaternas intensiva smak. Just det med salthalten sägs också vara en av förklaringarna till att de italienska Piennolo tomaterna är så fantastiskt goda.

Den här tomaten kommer jag definitivt prova på att odla i min köksträdgård kommande odlingssäsong! Nu återstår det att se om den smakar lika gott när den inte har medelhavets vindar som smeker dem...spännande


Tomatfrö. Ta frö från tomater - Så här gör du


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...