This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the kitchen garden blog
KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #pumpkin #cucurbita #potager #TyrasGarden #Vaxholm #Engarn
Pumpa recept
Halloween är över och pumpan som jag haft som höstdekoration på trappen är nu dags att angripa. Den är enorm! Tänk att ett lite ynka frö kan ge mig en sådan här fantastisk pumpa och så otroligt mycket mat!
Jag tänker göra pumpa puré av det mesta av den här pumpan. Jag väljer då att göra den okryddad, och det bara för att jag skall kunna använda den till en massa olika recept, både söta och kryddade recept.
Pumpan innehåller rysligt lite kalorier men gott om A vitamin, folat, C vitamin och kalium! 100 gram pumpa ger oss hela 17% av dagsbehovet av just kalium.
Läs mer om pumpans näringsämnen här
Recept Pumpapuré
En okryddad pumpapuré med neutral smal
Tvätta och skölj pumpan under rinnande vatten
Skär den i grova bitar och lägg dem i en långpanna gärna med skalsidan neråt på plåten för att undvika att fruktköttet blir brunt. Ingen olja behövs.
Varmluftsugn är bra till detta, jag får in tre plåtar samtidigt, använder matfolie över pumpan på den översta plåten så att inte de blir brända och det fungerar utmärkt. Sätt ugnen och sätt in plåtarna direkt, 175 grader, bakas i en knapp timme eller tills fruktköttet är mjukt.
skär av skalet och kasta det. Lägg allt fruktkött i en kastrull och mosa fruktköttet till puré med hjälp av en stavmixer. Häll upp pumpapurén i rena varma burkar och konservera enligt anvisningarna till dina burkar.
Lycka till!
Läs mer om Pumpa och Squash här
och hur man odlar pumpa här
Nu finns schemat över 2016 års odlingskurser uppe.
Läs mer om odlingskurserna här.