Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

fredag

Förkultivering av plantor till köksträdgården

This post "Förkultivering av plantor till köksträdgården" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Linde in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager - Der Küchengarten - La Huerta - Oгород #odlingskurser #odladinmat #odla #odlingskurser #TyraOdla #TyrasTrädgård #potager #Engarn #Vaxholm #frösådd #gardenhome.se



Frösådd - förkultivering av plantor


Då var det äntligen dags att ta sig an förkultiveringen av alla plantor jag vill ha till köksträdgården. Min potager är ungefär 200 kvm och jag vet med tanke på alla krukor jag gör rent varje år att jag förkultiverar över tusen plantor per år. Fördelarna är många, men främst gör jag det för att vår odlingssäsong är så kort och man vill ju ha ut så mycket som möjligt på den lilla ytan man odlar på. Målet är och har varit i några år nu att odla och skörda året runt. Så under vintern kallaste månader är det inomhus som gäller och här finns mycket att göra!

I år skriver jag några artiklar på GARDENHOME.SE och just nu ligger det ute en som handlar just om detta ämnet FRÖSÅDD och Förkultivering


Några små tips inför frösådden:

Botanisera bland alla fröfirmor och se vilken som passar dig bäst. 

Tänk på att välja sorter som passar din odlingszon!

Inventera dina fröer innan du gör nybeställning
Har du tänkt på växtföljd och samodling vid planeringen?

Gör i ordning jord, eventuella andra odlingsmedium, vermikulit och perlit så att det finns väl tillhands

Se över: belysning, temperatur


Nu blev det kanske mycket på en gång och ändå är jag bara halvvägs igenom mina tips.

Ett tips till då ;-) Etiketter - Glöm inte att etikettera!!! Så här enkelt gör du etiketter eller så här - Gör etiketter av mjölkpaket

 Den 6 mars håller jag i en odlingskurs som tar upp frösådd och förkultivering, läs mer nedan



FRÖSÅDD/Förkultivering Kurs nr 16-2 läs mer här ODLINGSKURSER
Sönd. den 6 mars 11.00 -14.30
anmälan görs på odlingskurser@gmail.com 
Välkommen till en dag där mycket handlar om ett litet mirakel. 


Grundkurs i att dra upp egna friska plantor till trädgården.
På kursen tar vi upp saker som:

Fröval
Krukval
Jord
Vattning
Temperatur
Omskolning

Vi tar också och tillverkning av egna krukor. På kursen finns möjligheter att köpa intressanta tomatfröer eller byta, så ta med era tomatfröer. Vi träffas på verandan (max 8 personer) och utbyter erfarenheter, pratar odling och äter en enklare  men smakfull lunch/ Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...