Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

ODLINGSKURSER 2018
Kurser i köksträdgårdsodling 

Engarn, Vaxholm
Välkommen på köksträdgårdskurs till Tyras Trädgård som ligger på charmiga Engarn, Resarö Vaxholm. Jag som håller kurserna heter Tyra Hallsénius-Lindhe och jag kallar mig själv för inspiratör och kreatör. Mitt mål och ambition är att vara idégivare och sprida kunskap om köksträdgårdsodling. Förutom att skriva om köksträdgårdsodling här på bloggen skriver jag för tidningen Allt om Trädgård där jag är deras köksträdgårdsexpert. Från och med nr. 1. 2018  kommer jag även ha två hela sidor i tidtidningen "Tyras Potager" där jag kommer visa bilder och skriva om köksträdgårdsodling.  Jag tycker att en trädgård skall vara givande både för själen, magen och plånboken. Om trädgården sedan är en balkong, kolonilott eller stor köksträdgård spelar ingen roll principen är den samma. Odla på naturens villkor, bjud in ”nya vänner” från flora och fauna i din köksträdgård, resultatet blir en intressant och frisk trädgård, fri från kemikalier och gifter.
 "Mina kurser hjälper dig att skapa en egen täppa att odla grönsaker, frukt, blommor och bär och detta på ett hållbart, lättskött och givande sätt." 


Ge bort ett presentkort

Ett presentkort på kurser eller coachning, skräddarsytt efter dina önskemål, till enskilda personer eller grupper. Beställ ditt presentkort på - odlingskurser@gmail.com


Årets sista kurshelg 15-16 september
Det blev en fantastisk helg med fermentering, torkning av grönsaker på lördagen
 och på söndagen var odlingsgänget ute i köksträdgården hela dagen och gjorde 
i ordning för höstsådd, vinterodling, plantering etc. Vädret var enastående vackert
 så vi fick en lång och skön lunch utomhus. Det var men lite vemod jag kramade
 om och vinkade av mina sista kursdeltagare för året.

Fermenteringskurs
Här är vi i köket på Engarn och det är kursdeltagarna som stolt visar upp vad de gjort under dagen.


Odlingskurser i köksträdgårdsodling
Klockan är strax efter sju och  jag har smitit ut för att fånga gryningen
 medans jag har mina bakverk i ugnen. Idag blir det bland annat en liten äppelkaka med nypon
och en liten toscakaka till kaffet.


Så här var det upplagt under året...
 nästa års kursschema läggs ut i november.
ODLINGSKURSER 2018
Det finns hela 14 olika kurser att välja emellan.
Det går även att själv sätta ihop en grupp (8 personer) och
 tillsammans sätter vi ihop en dag i Tyra's Trädgård.

Uppdaterad  17 september
Tidig vår i köksträdgården - planering, frösådd/förkultivering.


"Odlingskurs köksträdgårdsodling"
Kurs nr 18-1 Söndagen den 24 mars 10.30-14.00 
Kurs nr 18-2 Söndagen den 25 mars 10.30-14.00 FULLTECKNAD

- Ljuset har kommit åter och det är dags att på allvar dra igång odlingssäsongen 2018. Vi håller till på verandan där vi planerar inför kommande odlingsåret. Vi pratar om vikten av att planera sin odling och skissar på hur det hela kanske skall se ut.
Dagens ämne "Tidig vår i köksträdgården" innefattar också frösådd/ förkultivering, krukor, bevattning, ljus och rätt temperatur, allt för att få friska och starka plantor för senare utplantering i köksträdgården.

Anmälan: odlingskurser@gmail.com   Ange: Kursnummer, namn och adress
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt  Kursdagen kostar 700:- inkl. kursmaterial, förmiddagsfika och en smakfull lunch.

Vår i köksträdgården I  

 - En övergripande kurs om köksträdgårds odling för nybörjare

"Kurs köksträdgårdsodling"


Kurs nr 18-3 Lördagen den 21 april 10.30-14.00 FULLTECKNAD
Skicka in en intresseanmälan för eventuellt nytt kursdatum eller väntelista

En inspirerande dag om köksträdgårdsodling. Kursen hålls ute i köksträdgården och växthuset. Vi går igenom hur man startar upp en liten egen köksträdgård. Vad behövs egentligen? Man kan säga att det blir lite om mycket...jord, växtval, vattning, frösådd, kompostering och gödsling. Inga förkunskaper krävs.

Anmälan: odlingskurser@gmail.com   Ange: Kursnummer, namn och adress
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt.  Kursdagen kostar 700:- inkl. kursmaterial, förmiddagsfika och en smakfull lunch.Vår i köksträdgården II - Pallkrageodling, container gardening"Pallkrageodling Kurs Vaxholm"

Kurs nr 18-4 Söndagen den 22 april 10.30-14.00 FULLTECKNAD
Skicka in en intresseanmälan för eventuellt nytt kursdatum eller väntelista

Den här dagen pratar vi mest och pallkrageodling, detta fantastiska sett att odla på. Pallkrageodling har verkligen blivit som en folkrörelse och det är inte så konstigt, det är ju så lätt och kul, pallkrageodling har gjort att "Alla kan odla".  Vi designar en liten potager, konstruerar och bygger. Sedan kikar lite närmare på olika material, behandling av pallkragarna, jord, växtval och andra hjälpmedel man kan använda sig av för att få en lyckad odling. Kursen hålls ute i köksträdgården och växthuset.

Anmälan: odlingskurser@gmail.com   Ange: Kursnummer, namn och adress
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt. . Kursdagen kostar 700:- inkl. kursmaterial, förmiddagsfika och en smakfull lunch.


 Odla din mat - från frö till tallrik"Köksträdgårdsodling Kurser Vaxholm"
Kurs nr 18-5 Lördagen den 28 april 10.30-14.00  FULLTECKNAD
Kurs nr 18-6 Söndagen den 29 april 10.30-14.00  FULLTECKNAD

Se även  Nr.18 - Special, Kombikurs den 26 maj FULLTECKNAD

Skicka in en intresseanmälan för eventuellt nytt kursdatum eller väntelista


Den mest populära odlingskursen genom åren. Som namnet "Odla din mat - från frö till tallrik" kanske skvallrar om så handlar den här dagen om, allt från frösådd till skörd. En kurs för dig som kanske har odlat lite grann tidigare men vill veta mer. Jag utgår från min odlingsfilosofi och beskriver mina "grundstenar" för en relativt lättskött, naturlig köksträdgård som ger en god skörd.
Kursen hålls ute i köksträdgården och växthuset.

Kurs nr 18 - SPECIAL En heldag i Tyras Trädgård! 

Lördagen den 26/5 10.30 - fram emot kl. 18.00 "Odla din mat - från frö till tallrik" kombinerat med "Täckodling och Samodling" 1300:- inkl. förmiddags fika, smakfull lunch samt eftermiddagsfika. 


Anmälan: odlingskurser@gmail.com   Ange: Kursnummer, namn och adress
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt.  Kursdagen (18-5 och 18-6) kostar 700:- inkl. kursmaterial, förmiddagsfika och en smakfull lunch.
Heldags kombikursen nr 18 - Special kostar 1300:-


 Pilkurs - Vi tillverkar nyttoföremål till köksträdgården


Pilkurs Kurs PilKurs nr 18-8 Söndagen den 20 maj 10.30-14.00 

Pil är ett fantastisk material som passar utmärkt ute i köksträdgården. Med pil kan man tillverka en hel del användbara och trevliga saker såsom växtstöd, låga kantstöd och staket etc. Pilen beställer jag hem så det finns material för alla att tillverka diverse saker under dagen. Det brukar även finnas möjlighet att köpa pil att ta med hem. Förmiddagsfika ingår och det ordnar jag med. Kaffe, te och vatten finns också alltid tillgängligt under dagen men medtag gärna en matsäck om så önskas.

Anmälan: odlingskurser@gmail.com   Ange: Kursnummer, namn och adress
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt. Kursdagen kostar 700:- inkl. kursmaterial och förmiddagsfika. Förhoppningsvis kommer det även finnas pil till försäljning.


Odlingsteknik - Täckodling och samplantering


Kurs nr. 18-10 Söndagen den  27 maj 10.30-14.00 FULLTECKNAD

Se även Kurs nr 18 - SPECIAL En heldag i Tyras Trädgård! 
Lördagen den 26/5 10.30 - fram emot kl. 18.00 "Odla din mat - från frö till tallrik" kombinerat med "Täckodling och Samodling" 
(Kurs nr.18-14 och 18-9) 1300:- inkl. förmiddags fika, smakfull lunch samt eftermiddagsfika. FULLTECKNAD

"Täckodling kurs köksträdgård" Odla på ekologiskt vis. Få en frisk och lättskött trädgård med hjälp av samplantering och täckodling.

En del av min odlingsfilosofi är att inte bara odla mina grönsaker och blommor utan att även odla min jord och vad kan då vara bättre än att täckodla? Dessutom har täckodling så många andra fördelar som gör att min köksträdgård blir mer lättskött. Täckodling tillsammans med samodling gör min köksträdgård mer intressant både för mig och mina "medarbetare" nyttodjuren. Det här är roligt, bästa kursen enligt min mening!

Anmälan: odlingskurser@gmail.com   Ange: Kursnummer, namn och adress
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt. Kursdagen den 27 maj kostar 700:- inkl. kursmaterial, förmiddagsfika och en smakfull lunch.
Kurs - SPECIAL den 26 maj Kombikursen, en heldag kostar 1300:-

SOMMAR UPPEHÅLL

Stort tack till ALLA ni underbara odlar-vänner som besökt mig och min trädgård under våren. Som vanligt har det varit så trevligt att ha er här. Det har varit växlande väder, någon gång vet jag att det var rysligt kallt men för det mesta sken solen på oss och vi fick härliga dagar tillsammans ute i köksträdgården. Nu är det paus i "kursandet" fram till i september. 
Hoppas vi ses till hösten för då sätter vi igång igen. Dessa dagar/datum nedan är redan satta sedan länge, men det kanske blir fler. Hör av dig via mejl om det är något odlingsrelaterat kursämne du tycker jag skall ta upp. Förfrågningar om föredrag, coachning och beställning av presentkort görs också via mejl. odlingskurser@gmail.com  //Tyra


WORKSHOP I - Torka frukt och grönt, örtsalt och grönsaksmixer

Kurs nr 18-11  Lördagen den  15 sept. 10.30-14.00 FULLTECKNAD

En WORKSHOP i att ta vara på det vi odlat. Vi håller till i mitt kök på Engarn och börjar dagen med en kort demonstration om vad och hur man kan torka bär, frukt och grönsaker. Sedan sätter vi fart och provar själva med olika tekniker. Vi gör örtsalt och en grönsaksmix som är mycket användbart att ha i köket under hela långa vintern. Vi avslutar dagen med att vi äter en lunch tillsammans på verandan. Kursen kostar 700:- inkl. kursmaterial, förmiddagsfika och en smakfull lunch. OBS! Allt material som ni behöver under kursen ingår i kursavgiften. Laddad för en heldag? Då kan du båda kurserna för  ett reducerat pris, 1090:-.

"Workshop, syra, torka"

WORKSHOP II  - Fermentera mera! Grönsaker och drycker


Kurs nr 18-12  Lördagen den  15 sept. 14.30-17.00 FULLTECKNAD!

En WORKSHOP i att ta vara på det vi odlat. Eftermiddagskursen handlat om fermentering av grönsaker och drycker eller som man även säger syrning. Kursen kostar 600:- inkl. kursmaterial och fika OBS! Allt material som ni behöver under kursen ingår i kursavgiften. Laddad för en heldag? Då kan du båda kurserna för ett reducerat pris, 1090:-.

Anmälan: odlingskurser@gmail.com   Ange: Kursnummer, namn och adress.
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt. 


Höst i köksträdgården - En underbar tid att vara i köksträdgården


"odlingskurs ekologiskt no-dig gardening"

Kurs nr 18-13  Söndagen den  16 sept. 10.30-14.00 FULLTECKNAD

Lugnet har lagt sig och skördetiden börjar komma till ända, även fast det förstås fortfarande finns en del att ta vara på. Den här kursdagen tar vi upp vad vi kan göra på hösten i köksträdgården, allt ifrån hur vi kan förlänga odlingssäsongen med hjälp av olika hjälpmedel, plantera träd och buskar samt höstsådd av grönsaker. Hösten är också en utmärkt tid att anlägga nya land på, tips och idéer om det. Vi tittar på hur man kan förbättra odlingsjorden, vinterkompostering, städning och sedan äter vi en smakfull lunch på verandan och fortsätter prata odling.

Anmälan: odlingskurser@gmail.com   Ange: Kursnummer, namn och adress.
Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt. 


WORKSHOP III FULLTECKNAD (Du kan göra en intresseanmälan om du vill delta i kommande workshops "Artisan Bred Making - Baka med surdeg") (2018)

Surdegskurs Stockholm

Lördagen den 20 januari 13.30 - (cirka 18.00 och så håller vi på så länge det behövs.)

Workshop:  Artisan Bread Making - Baka med surdeg.

Tillsammans sätter vi ett par varianter på surdegar (starters).
Vi sätter också ett par nya degar att ta med hem för gräddning.
Sedan bakar vi ut och gräddar en redan satt och jäst deg som vi avnjuter tillsammans.
Sist men inte minst diskuterar vi och utbyter erfarenheter om hur vi får ett gott bröd: jäsning, olika mjöl, malt (smakprovning av olika sorter), smaksättning av bröd och så vidare.

Pris 700:- inkl. fika samt lättare förtäring

Alla ingredienser ingår! 
Men ta gärna med er:
En skål att ta hem  en deg i
Två små glasburkar till "starters"
Eventuellt gör vi en "kavring/grovbröd" också och till det behövs en avlång form att ta hem degen i. 

Anmäl dig på odlingskurser@gmail.com

Kontakt:  

Tyra Hallsénius Lindhe
Engarns byväg 2
85 51 Vaxholm
mobil: 0739 830914
telefon: 08/54137200
odlingskurser@gmail.com


Pris: Inklusive lättare förtäring och kaffe kostar en kursdag 700:-/person och kurs om ej annat anges.

För enskild grupp, föreningar, skolor eller företag begär offert.


Anmälan: odlingskurser@gmail.com


Vänligen ange kursnummer samt ditt namn och adress. Anmälan är bindande och kursavgiften faktureras till dig elektroniskt.
Plats: Tyras Trädgård, Engarns byväg 2, Resarö,Vaxholm.


Hitta hit: Det är lätt att komma hit kommunalt, ta buss 670 från Tekniska Högskolan mot Vaxholm. Stig av på hållplats Engarn (bussen stannar alltid där) och det tar bara 35 minuter från Stockholm. Med bil hittar du lättast hit om du googlar adressen och använder dig av färdbeskrivningen.

Parkering: Kommer du med bil finns här gått om parkeringsmöjligheter och de är gratis.

Visa större karta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...