Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

ODLINGSKURSER 2019


Kurser i köksträdgårdsodling 

Engarn, Vaxholm
Välkommen på köksträdgårdskurs till Tyras Trädgård som ligger på charmiga Engarn, Resarö Vaxholm. Jag som håller kurserna heter Tyra Hallsénius-Lindhe och jag kallar mig själv för inspiratör och kreatör. Mitt mål och ambition är att vara idégivare och sprida kunskap om köksträdgårdsodling. Förutom att skriva om köksträdgårdsodling här på bloggen skriver jag för tidningen Allt om Trädgård där jag är deras köksträdgårdsexpert. Från och med nr. 1. 2018  kommer jag även ha två hela sidor i tidtidningen "Tyras Potager" där jag kommer visa bilder och skriva om köksträdgårdsodling.  Jag tycker att en trädgård skall vara givande både för själen, magen och plånboken. Om trädgården sedan är en balkong, kolonilott eller stor köksträdgård spelar ingen roll principen är den samma. Odla på naturens villkor, bjud in ”nya vänner” från flora och fauna i din köksträdgård, resultatet blir en intressant och frisk trädgård, fri från kemikalier och gifter.
 "Mina kurser hjälper dig att skapa en egen täppa att odla grönsaker, frukt, blommor och bär och detta på ett hållbart, lättskött och givande sätt." 


Hej alla mina odlingsglada vänner, nu är årets kurser satta!
Läs mer nedan eller för mer detaljerad information här Odlingskurser i VaxholmODLINGSKURSER
 i Tyras Trädgård - mångfaldens trädgård
I år är det åttonde året som vi håller odlingskurser här på Engarn, Vaxholm. Hundratals odlingsglada har varit här under årens lopp och deltagit i mina kurser med inriktning på odling. Odlingskurserna har varit allt från nybörjarkurser till mer avancerade kurser med fokus på specifika ämne. Det har också varit kurser med ämnen som inte direkt är ”odling” men dock odlingsrelaterat. Hur kan vi bäst ta hand om vår skörd? Såsom exempelvis mjölksyrning, torkning av örter, frukt och grönsaker etc.

Senaste åren ha jag gjort utvärderingar som kursdeltagarna snällt hjälp mig med och där har betyget till min stora glädje varit fantastiskt bra, så jag fortsätter i samma anda. Det innebär att jag håller små kursgrupper så att alla kan vara med och delta. Jag förmedla mina kunskaper och teorier om köksträdgårdsodling på ett förhoppningsvis inspirerande och pedagogiskt sätt. Samt att på kursdagen servera en smakrik lunch vilket alltid har varit en mycket uppskattad del av dagen, som en kursdeltagare uttryckte det:


 ”Jag kan googla fram det mesta jag undrar över, men det här… Att få sitta tillsammans med likasinnade och prata och resonera det är ovärderligt!”


Odlingskurser 2019


Senhösten 2018 fick vi vid ett flertal tillfällen ovälkommet besök av vildsvin på vårt landställe i Norra Uppland där jag odlar en hel del av min mat. Flockar med över tjugo individer grävde upp det mesta i sin väg på tomten. Jag har nu noga övervägt vad som måste göras under våren och har beslutat att jag inte kommer ha några kurser under våren och sommaren 2019, tiden räcker inte till. Dock återupptar jag kurserna redan i slutet av augusti.


Ljuvliga skördetid!


September är kanske den bästa tiden i köksträdgården och här är årets odlingsrelaterade kurser i Tyras Trädgård – mångfaldens trädgård i Vaxholm

Kurs nr. 19-H3 No-dig gardening  och täckodling     
Kurs nr. 19-H4 Fermentera mera!  
Kurs nr. 19-H5 Torka din skörd                                     

 odlingskurser@gmail.com
Ge bort ett presentkort

Ett presentkort på kurser eller coachning, skräddarsytt efter dina önskemål, till enskilda personer eller grupper.
 Beställ ditt presentkort på  odlingskurser@gmail.com
Kontakt:  
Tyra Hallsénius Lindhe
Engarns byväg 2
85 51 Vaxholm
mobil: 0739 830914
telefon: 08/54137200
odlingskurser@gmail.com


Plats: Tyras Trädgård, Engarns byväg 2, Resarö,Vaxholm.

Hitta hit: Det är lätt att komma hit kommunalt, ta buss 670 från Tekniska Högskolan mot Vaxholm. Stig av på hållplats Engarn (bussen stannar alltid där) och det tar bara 35 minuter från Stockholm. Med bil hittar du lättast hit om du googlar adressen och använder dig av färdbeskrivningen.

Parkering: Kommer du med bil finns här gått om parkeringsmöjligheter och de är gratis.

Visa större karta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...