Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

torsdag

Månen i Kräftans tecken – bra för grodd!Moon planting, Lunar planting eller plantering efter månfaserna på svenska är lite intressant tycker jag. Det här är ju inget nytt, det har ju folk gjort sedan Hedenhös tid. Redan i gamla Egypten och Babylonien använde man sig av plantering efter månens faser, det var ju deras kalender antar jag. Men jag gillar ju det här med kulturarv så jag känner för det här också, tala om kulturarv! När vi är i Kräftans tecken och månen är halv och tilltagande fasen gäller det att passa på och så - Nu gror det bra – Dags för sådd mina vänner, men inte vad som helst läs vidare nedan.

Idag är halvmåne och är i den tilltagande fasen då anser de som odlar efter månfaserna (Synodiska cykeln) att det är extra gynnsamt att så grönsaker som har fröbärande frukter i sig såsom tomat, aubergine, ärter, chili, pumpa och squash för att nämna några.
Månen är som sagt i kräftans tecken, kräftans tecken är ett vatten tecken och då är det enligt den Biodynamiska cykeln en bra tid att så bladgrönsaker: Basilika, brysselkål , rödkål , rotselleri , selleri , dill , sallat , rabarber, spenat , mangold.

Anna NV Uppsala känd profil i trädgårdforumet (AOT) skriver i ett inlägg:


När jag gick biodynamisk trädgårdskurs hos antroposoferna i Järna så testade vi att så utifrån den biodynamiska såkalendern, som har kopplingar till hur månen står. Det finns rot, blad, blom- och frödagar. Lite svårt att tänka sig att det skulle fungera. Men i de två försök som kursen gjorde (rädisa och mangold, lerjord och sandjord och på det en sårad för varje sorts sådag) så verkade det faktiskt som att det blev för ögat mycket tydligt resultat. Mangoldraden som var sådd på bladdag var mycket frodigare än de andra, och av rädisorna så var det bara raden som var sådd på rotdag som såg ut som rädisor skulle göra, de andra hade gått upp i blom.
 Tyvärr dokumenterades inte försöket med foto eller vägning, och det var för få upprepningar för att vara ett "riktigt" experiment. Men synintycket var faktiskt rätt fascinerande.


Jag odlar inte själv med den sortens såschema, jag sår och planterar när jag har tid. Min mamma har varit väldigt ivrig med att odla efter såkalendern, och hon berättar ofta om hur det var ett år när alla grannar fick hopplöst med mask i sina spritärtor, medan mamma skördade massor med felfria ärter.

Då är det väl bara att hoppa i stövlarna och på med varma kläder och sätta fart...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...