Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

Om TYRAOm mig
”Jag är en entusiastisk köksträdgårdsodlare som står med båda fötterna på jorden och har helst mina gröna fingrar långt nere i myllan. Jag är lyckligt gift men måste erkänna att jag har sedan många år ett seriöst vänsterprassel. Det är nämligen så att jag har ett kärleksförhållande med jorden. Som alla lyckliga förhållanden så ligger det mycket arbete i att få det att vara underbart och fruktsamt. Vi ger och tar av varandra; jag sköter om jorden och skämmer gärna bort den. Den goda jorden svarar då med att ge mig frukt, bär och massor av skönt grönt tillbaka.
Jag har bott på flera platser under åren men är nu tillbaka där jag som barn tillbringade mina somrar, på Resarö norr om Vaxholm. Då var det riktiga landet här ute, ett sommarparadis med aktiva fiskare, bondgårdar och lanthandel. Idag är det mer en förort till Stockholm.
Det var faktiskt här och som barn mitt livs stora intresse föddes - att odla. Mittemot oss på Överby bodde Trädgårdsmästare Johansson och dit gick vi alltid för att hämta vatten. Trädgårdsmästar’n hade nämligen en pump med friskt vatten som han hade vänligheten att dela med sig av. Det var oftast vi barn som fick hämta vatten och till vår hjälp hade vi ett fiffigt ok som vi satte på axlarna. Med oket och två halva hinkar med vatten gick det bra att få jobbet gjort, då var det heller inte så tungt. Fy tänker ni, vilket slavjobb! Nej, se det var det inte alls. När man gick ner till Johanssons kunde man stanna ett tag och leka med hönsen som bodde i det lilla hönshuset. Hönsen hade en fin rastgård som låg under en stor hassel som silade solens strålar och gav hönsen en behaglig skugga. Nedanför hönsgården låg ett av alla fantastiska trädgårdsland Johansson hade och längre bort intill boningshuset fanns det gått om fruktträd och bärbuskar. Trädgårdsmästar’n hade ett paradis tyckte jag, en fruktsam lustgård, en trädgård full med godsaker. Vi gick ofta och köpte potatis, dill och gräslök nere hos Johanssons och då fick man följa med ner till den svala sköna källaren där han förvarade alla sina grönsaker. När jag såg vad en trädgårdsmästare kunde åstadkomma med ett stycke jord och flitigt arbete var jag såld - jag ville bli odlare!
Nu blev jag inte trädgårdsmästare till professionen utan är leg. Optiker och har jobbat som egen företagare sedan 1985. Men… mitt brinnande intresse har alltid följt mig genom livet och fyra köksträdgårdar har jag hunnit med att anlägga. Nu för tiden odlar jag mycket av min mat och tycker att det är fantastiskt. Jag har ritat och byggt ett växthus och anlagt en köksträdgård runt omkring där jag odlar blommor, örter, grönsaker, frukt och bär. Den skall försörja hushållet med färskt "frukt o grönt" nästan hela året om.
Jag önskar att fler gjorde som jag. Gräv upp gräsmattan och börja odla din mat! Det är både nyttigt och gott med en egen täppa. Det behöver inte vara särskilt storskaligt och ambitiöst. Man får mycket motion, frisk luft och ren, närproducerad mat på tallriken.
Jag skriver mycket och ofta om trädgård, jag är dels synnerligen aktiv på diverse sociala medier och bloggar praktiskt taget dagligen om allt som har men trädgård, men kanske i synnerhet om det som är ätbart. Jag har en helsvensk blogg där jag skriver, den heter KÖKSTRÄDÅRDEN.”


2012 utkom Året i köksträdgården på Bonniers förlag, en bok där jag vill inspirera till att börja odla. Välkommen att följa mig, årstiderna och köksträdgården under ett helt odlingsår. Boken är fullspäckad med bilder, odlingstips och idéer.

2014 började jag arbeta på heltid med allt som har med köksträdgårdsodling att göra. Skriver artiklar och krönikor, håller föredrag och kurser, både i min trädgård och ute runt om i landet.

2017 började jag som Allt om Trädgårds KÖKSTRÄDGÅRDSEXPERT, där  jag svarar på läsarnas köksträdgårdsrelaterade frågor.

December 2017 började jag även med mina egna sidor i Allt om Trädgård. "Tyras Potager- mångfaldens trädgård" två hela sidor i varje nummer med köksträdgårdsinspiration. 

2017-2019 Allt om Trädgårds Köksträdgårdsexpert, slutar november 2019

2018 Ett intensivt år med kurser i min trädgård på Resarö, Vaxholm

2019 Arbetat med - Föreläsningar, AoT och kurser

2020 Jag tar time-out, en paus med kurser, föreläsningar och kurser
Kontakt: 

tilltyra@gmail.com

Tyra Hallsénius Lindhe
Engarns byväg 2
185 51 Vaxholm

tel. 0739830914Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...