Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

tisdag

Gott Nytt År!

 This post was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN


Dags för sista akten på år 2020

Då är snart det här året till sin ända och vilket år det varit. ”Vilket skit-år det varit”, säger var och varannan man talar med. När jag skrev i början av året ett inlägg och förklarade att jag skulle ta ett år ”Time-out” så hade man ju ingen aning om att så hade det blivit vare sig om jag ville eller inte. Några föreläsningar var det  inte att tänka på i alla fall och inte kurser heller för den delen. De enda små ”event” jag hade under försommaren var att jag hade tre grupper men barn från skolan här på ön. De kom och fick lära sig om våra pollinatörer i allmänhet och om mina bin i synnerhet. Det blev lite om att odla sin man också och om vikten av att bevara och gynna vår mångfald.

Coronan har slagit hårt mot oss alla och det kom väl som en chock för oss, i alla fall för mig, när vi fick reda på hur dåligt rustade vi var för en pandemi. Jag har inte tänkt gå in på allt negativt som hänt oss utan försöka se framåt istället. Vaccinet har precis kommit till landet och det känns hoppfullt, men vi måste tålmodigt fortsätta att ”hålla i och hålla ut”, skydda våra sköra, tvätta händerna, hålla distans och så vidare.

Always look at the bright side of life...

Det har vänt och ljuset börjar så sakteliga komma åter. Här i familjen firas vi vintersolståndet riktigt ordentligt, det tycker vi är en av de viktigaste dagarna på året. Fortfarande är det rysligt mörkt och osedvanligt ”tradigt” väder som de säger i Skåne. Grått, milt och blött, men gott folk, vi går mot ljusare tider! Ett, tu, tre, så är det dags att occupera verandan och dra fram alla attiraljer till förkultiveringen av nästa säsongs alla växter. Det är verkligen något att se fram emot. 

Jag vill önska er alla ett gott slut på eländiga 2020 och nu tar vi och blickar framåt mot ett bättre 2021.

Stay safe out there!


Gott Nytt År


Tyra


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...