Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

söndag

Time-Out - Odla är livet!

This post "Time-Out" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog  

Jag är först och främst en odlare.


Finns det något bättre än att ha fingrarna nere i jorden, jag älskar det och det gör mig lycklig! Att på ett hållbart sätt odla i min köksträdgård, mångfaldens köksträdgård här på Engarn, Vaxholm. Som mitt motto är och har varit under alla mina odlingssäsonger "Odla din mat- från frö till tallrik", det är så jag vill leva och ha det. Att lägga ner energi, tanke och stundtals hårt fysiskt arbete och en hel del kärlek på det som skall bli vår mat, jag vill ha "ren" mat på tallriken. 

Min plats på jorden - Mångfaldens trädgårdLycka är att ha en plätt här på jorden och som jag dessutom har privilegiet att förvalta är fantastiskt. Men om man inte har den TID man vill ha att göra just det känns inte optimalt, det blir en stress som tär. Under en tid har jag känt att jag måste ändra på mitt upplägg med det jag håller på med, det att jag bloggar (sedan 10 år tillbaka!) skriver för tidningar, är aktiv på sociala medier, har kurser, work-shops och föreläsningar. 


Nytt år med nya planer.


 Jag är först och främst en odlare, så nu kommer jag lägga mer tid på just odling och allt vad det innebär. Fortsätta mitt arbete med att bygga upp min jord och fortsätta det viktiga arbetet med mina bin och alla andra små nyttodjur.

Potatisen på bilden är det fantastiska Bordeaux

Blogga är viktigt! 


Jag har som sagt bloggat i tio år, vissa kallar mig för en influenser...jag brukar kalla mig "dinosauriebloggare". För när jag började var vi bara typ fem i hela Sverige som bloggade om odling och trädgård. Jag säger att det är viktigt, det är i alla fall värdefullt för mig att dokumentera det jag gör, trevligt också att kunna dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Det är så många som hör av sig och tackar och det är jätteroligt och uppmuntrande.

Mer, mer och mer.


Jag kommer att bygga om bloggen så att den handlar mer om det som är viktigt för mig:
Odlingsteknik, min jord, mina grödor och vägen till tallriken. 

Ibland vill man starta lite tidigt och ge plantorna en chans att växa till sig innan stora fula snigeln kommer och smaskar i sig hela den lilla plantan.
Idag har jag tagit ett beslut som har varit väldigt svårt att ta...jag kommer att time-out under 2020. Inga artiklar, inga visningar, inga workshops och kanske det svåraste inga kurser i min trädgård! Jag kommer garanterat sakna alla mina fina kursdeltagare något enormt, men jag hoppas på att vara tillbaka framöver.

Här kan du följa mig och arbetet med att

 "Odla din mat - från frö till tallrik"INSTAGRAM Tyra Hallsénius Lindhe  tyra_hallsenius_lindhe
FACEBOOK Tyra Hallsenius Lindhe
Kontakt: tilltyra@gmail.comJag är en NO-Dig Gardener och jag odlar min jord med hjälp av täckodling så den blir frisk och näringsrik. Mer om den tekniken i kommande inlägg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...