This post "Mjölksyrade grönsaker - fermented vegetables" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog
Att mjölksyra sina grönsaker är både enkelt och gott. Jag är
en amatör i ämnet men är ”hooked”, för det är så gott och nyttigt. Kroppen
ropar "hej och tack" när jag äter mina syrade grönsaker. Det finns
gott om dokumentation om de fördelaktiga hälsoeffekterna med mjölksyrade produkter
så som att tarmfloran gynnas och kroppen tar upp mineralämnen på ett bättre
sätt. Jag gillar smaken och den otroligt långa hållbarhetstiden på det jag
syrar. Jag menar, ta exempelvis morötter, de förlorar snabbt sin spänst och
blir rätt tråkiga. De syrade morötterna behåller sin spänst och är krispiga när
man tuggar dem. Jag har gjort en hel del olika blandningar men favoriterna är de
syrade morötterna och surkålen, de är toppengoda! Så här gör jag mina syrade
morötter.
Syrade morötter
Det här behöver du:
En
mandolin/matberedare eller kniv beroende på vilken form du vill ha på
morötterna.ex. Skivor/slantar, stavar eller strimlor
1 glasburk eller ett keramik krus (2 liters)
1 liter vatten
1 kg morötter
1 msk senapsfrö
1 bit rengjord och skivad pepparrot
30 g. jodfritt salt
Koka upp vatten och salt och låt saltlagen svalna. Under
tiden rengör och ansar du och morötterna och delar dem till önskad form. Lägg
morötterna tillsammans med senapsfrö och pepparrot i burken/kruset, rör om och
tryck till. Häll över den kalla saltlagen. Tryck ner morötterna ordentligt i
saltlagen. Saltlagen skall täcka morötterna helt. Fyll en plastpåse med
lämplig vattenmängd, knyt igen och använd den som tyngd på morötterna i
glasburken. Sätt på locket på burken eller lägg ett fat på keramik kruset.
Nu skall morötterna stå i rumstemperatur i cirka fjortondagar,
därefter förvaras de syrade grönsakerna svalt i matkällare eller i kylskåp. Nu
behöver du inte ha plastpåsen kvar i burken.
Syrade morötter kan användas till mycket, ät dem som de är
eller använd dem i matlagning. Idag hade jag tänkt använda dem när jag bakar.
Jag har en surdeg som inte är så aktiv och jag tänkte se om jag kunde blanda
den med mina syrade morötter och se om de ”lajkar” varandra och gör mitt bröd
fint och gott. Fortsättning följer…