Det här är KÖKSTRÄDGÅRDEN en blogg som bara handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor och blommor. FRÅN FRÖ TILL TALLRIK! - Egen odlat smakar ju bäst, ja och mer närproducerat kan det knappast bli. I mitt VÄXTHUS drar jag upp allehanda plantor till köksträdgården, senare på säsongen odlas det huvudsakligen tomater och chilies i växthuset. I min POTAGER trivs grönsaker, örter, medicinalväxter och kryddor tillsammans med blommor och en del vänner från djurriket. Jag har förstås även en del mindre önskvärda vänner ifrån djurriket också men odlar praktiskt taget eller rättare sagt strävar efter att odla ekologiskt så inga gifter får användas. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård - MÅNGFALDENS KÖKSTRÄDGÅRD
Växthus 3x6 meter och har en väl tilltagen höjd på cirka 3,8. Jag designade, konstruerade och byggde mitt växthus under 2003, materialet till växthuset är delvist återvunnet. Jag hittade 36 stycken antika fönster stående på vinden och jag tyckte att de hade så fantastiskt vackert gammalt glas, det var då jag hittade dem som idéerna kom till att bygga mig ett alldeles eget växthus. En underbart rolig process som jag inte ångrar en sekund av. Köksträdgården är ungefär 150 kvadratmeter stor och är huvudsakligen omgärdad av ett högt, oregelbundet pilstaket och en syrénhäck. Jag odlar både i upphöjda odlingsbäddar, pallkragar och stora krukor eller dyligt. Framför växthuset försöker jag hålla öppet, där har jag anlagt en plan av kullersten och i centrum av den finns en stor kvarnsten. Se skiss.

lördag

Surdegsbröd med syrade morötter och kummin

This post "Surdegsbröd med syrade morötter och kummin" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager

Jovisst, de gillade varandra. Min trötta surdeg fick sig en ordentlig uppiggande partner att "leka med". Jag rörde ihop ett par deciliter av min vanliga surdeg och en deciliter med mjölksyrade morötter, rörde sedan ner 2 dl. grovt rågmjöl och tillsatte cirka 1½ dl ljummet vatten. Gjorde ren kanterna på insidan av burken och ställde den på en varmt plats (ovanpå varmvattenberedaren) och där fick de stå i knappt ett dygn.

Idag bakade jag 2 bröd med den nya pigga surdegen. Kalljästa (12 grader) bröd på rågsikt, vete och grahamsmjöl, generöst kryddat med kummin. Gräddade i het ugn på baksten i cirka 20 minuter vardera. Oj så gott det blev. De mjölksyrade morötterna gjorde verkligen susen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...