This post "Surdegsbröd med syrade morötter och kummin" was originally uploaded by Tyra Hallsénius Lindhe in the blog KÖKSTRÄDGÅRDEN - The Kitchen Garden - Le Jardin Potager
Forts. på Mjölksyrade grönsaker
Jovisst, de gillade varandra. Min trötta surdeg fick sig en ordentlig uppiggande partner att "leka med". Jag rörde ihop ett par deciliter av min vanliga surdeg och en deciliter med mjölksyrade morötter, rörde sedan ner 2 dl. grovt rågmjöl och tillsatte cirka 1½ dl ljummet vatten. Gjorde ren kanterna på insidan av burken och ställde den på en varmt plats (ovanpå varmvattenberedaren) och där fick de stå i knappt ett dygn.
Idag bakade jag 2 bröd med den nya pigga surdegen. Kalljästa (12 grader) bröd på rågsikt, vete och grahamsmjöl, generöst kryddat med kummin. Gräddade i het ugn på baksten i cirka 20 minuter vardera. Oj så gott det blev. De mjölksyrade morötterna gjorde verkligen susen!